Staropolski tort grylażowy

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
(przepis Elżbiety Pendereckiej, lekko przeze mnie zmodyfikowany)

składniki
10 białek
1/2 kg orzechów włoskich
1/2 kg cukru pudru
2 łyżki mąki
6 łyżek cukru kryształu (do dekorowania tortu)

Krem waniliowy

10 zółtek
1/2 kg masła
3/4 szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
30 do 50 g spirytusu lub innego mocnego alkoholu

sposób przygotowania
Należy rozpocząć od przygotowania orzechów.
30 dkg zemleć drobno w maszynce do orzechów,
10 dkg pokruszyć na kawałeczki, a 10 dkg pozostawić do grylażowania w celu udekorowania tortu.
Ubić sztywną pianę z 10 białek, stopniowo dodając do niej wszystek cukier puder. Ubijać mikserem
jeszcze przez 10 minut, następnie powoli wsypać zmielone i pokruszone orzechy oraz 2 łyżki mąki.
Ciasto zamieszać łyżką do połączenia składników i upiec z niego 5 cienkich placków bezowych.
W tym celu wyłożyć tortownicę (średnica 26 cm) papierem do pieczenia, dodatkowo posmarowanym masłem lub margaryną, aby placki lepiej odchodziły.
Temperatura pieca nie powinna przekroczyć 180 st.C.
Po wyjęciu z pieca, układać placki osobno, zdejmując od razu papier, bo szybko twardnieją i są łamliwe.
Przygotowując krem waniliowy należy ubić na parze 10 żółtek z cukrem i wanilią. Gdy masa będzie gęsta zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Zmiksować masło, dodając po łyżce zimną masę żółtkową i na końcu spirytus.
Przełożyć placki kremem oraz posmarować nim wierzch i boki tortu.
W celu udekorowania tortu na suchej patelni roztopić do zbrązowienia 6 łyżek cukru. W powstałym karmelu obtoczyć pozostałe 10 dkg orzechów. Wyłożyć je na mokrą deskę do krojenia i po wystudzeniu posiekać drobno nożem o szerokim ostrzu.
Powstałym grylażem obłożyć dokładnie boki i wierzch tortu.

dodatkowe informacje
W sprzedaży jest gotowy krokant orzechowy i czasami ułatwiam sobie pracę stosując go do dekoracji, zamiast grylażowanych orzechów
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
No! jest. niesamowicie. Robiłam na swoje urodziny na początku listopada, zrobił wrażenie.
icon_biggrin.gif
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
No! jest. niesamowicie. Robiłam na swoje urodziny na początku listopada, zrobił wrażenie.
icon_biggrin.gif
Chętnie bym go upiekła na imieniny Mamy, ale przeraża mnie pieczenie pięciu placków... Ile to godzin... :roll:

Kiedyś piekłam tort ormiański z przepisu mniammniamowego - tam były 'tylko' trzy placki, a i tak pracę nad nim wspominam jako coś bardzo pracochłonnego.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Liska, to nie jest tak jak z suszeniem bez.Te placki sa cienkie i wystarczy na każdy około 20 minut. Razem wychodzi coś około 2 godzin suszenia. Tort nie jest trudny do wykonania, tylko tak wygląda. :cfist:
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Liska, to nie jest tak jak z suszeniem bez.Te placki sa cienkie i wystarczy na każdy około 20 minut. Razem wychodzi coś około 2 godzin suszenia. Tort nie jest trudny do wykonania, tylko tak wygląda. :cfist:
a czy ta masa łatwo się rozprowadza w tortownicy? Z ormiańskim trzeba było nieźle 'walczyć'.
icon_smile.gif
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Ależ bardzo łatwo, to przecież tylko piana z cukrem i orzechami. A ten ormiański też mi się marzy. Czy tutaj też jest przepis? A może masz jakieś "ułatwiające" doświadczenia? :sleep:
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Liska, to jest tort czasochłonny, ale wart tego czasu. Placki łatwo się wkłada do tortwonicy i łatwo wyjmuje. Miałam problem tylko z pierwszym, który za krótko był w piecu.
Zaraz pokaże Ci zdjęcie.

Tak wygląda:
tortjanie.jpg
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
No nie... przepisy to przepisy, ale takie zdjecia to jednak maja sile wyrazu.... Tego nie da sie nie zrobic...
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Wielkie dzięki za przepis, ale sobie poczytam (kiedy wszyscy w domu zasną).
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Planuję zrobić wkrótce ten tort i mam pytanie, czy te białka ubite na blaty bezowe nie opadną zanim upiecze się ostatni placek? Jednak pieczenie 5 placków trochę trwa. Nie zaszkodzi to "oczekiwanie" temu ciastu?
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Beata, nic nie opada. Białka są "wzmocnione" cukrem i orzechami. Całość jest dosyć gęsta.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Zrobiłam ten tort, całe szczęście, że z połowy porcji. Jest niesamowicie słodki, jak dla mnie to za słodki. Szczerze mówiąc wolę z tych samych składników swój tort orzechowy. Nie było to nie dobre, ale nie zachwyciło mnie aż tak bardzo, żeby powtórzyć wypiek.