Supermazurek

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
przepis pochodzi z ksiazki termomix ale do jego wykonania nie jest potrzebne to urządzenie(przepis zmodyfikowany):
5oog mąki
200g cukru
1/2 masla
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
1 łyżka kako

5 białek
1/2 szkl cukru
pół paczki płatków migdałów
dżem
:arrow: zagniesć ciasto(mąka, cukier, masło, proszek, żółtka) do 1/3 dodać kako i włozyć do lodówki lub zamrażalki.
:arrow: ubić białka z cukrem
:arrow: starkować 1/2 ciasta(białe)
posmarować dżemem
wyłożyć połowe piany
posypać migdałami
starkowac reszte ciasta(białe i ciemne)
i reszte piany
piec 40min 180 stopni
można polac polewą(1 łyżka margaryny, 5 łyżek cukru, 4 łyżki wody, 1 łyżka kako) SMACZNEGO!!!!!!!!!!!! :dance:
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
a to zdjęcie
wycieczkapogda324sku0304dq.jpg
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
szczerze mówiąc to nie trzeba bo to tak naprawde kruche ciasto poprzekladane białkami i dzemem. Szybko sie robi i mozna kombinować!
:mrgreen:
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
a w tym roku wyglądał tak;
1044pa2.jpg

a w przekroju nie zdążyłam uchwycić bo został zjedzony niespodziewanie błyskawicznie
jedyne zdjęcie to w towarzystwie sernika
icon_mrgreen.gif

1047zo5.jpg
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Wow, dlaczego ja dopiero dziś wpadłam na ten przepis - wygląda obłędnie
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
a jak smakuje..
w tym roku wierzch ciasta posypałam suszoną żurawina, ananasem, papają, morelą i migdałami i musze powiedzieć że to połączenie(owoce na mazurku i polewa czekoladowa-słuzy jako klej) jest rewelacyjne!!! i lzejsze od standardowych orzechów
icon_mrgreen.gif
lecker.gif