Romertopf-rzymski garnek zasady użytkowania

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,062
419
83
w zastepstwie Liski odpowiem Ci co wiem na ten temat.

garnki rzymskie w zasadzie nie chlona zapachow, jesli je prawidlowo uzytkowac, tzn zgodnie z instrukcja.
dokladne i skrupulatne moczenie garnka w wodzie ma zapobiegac wchlanianiu obcych zapachow.

Liska narzekala gdzies, ze ten nieszkliwiony zbyt pachnie jej starym olejem (po pieczeniu chleba), wiec woli szkliwiony.

ja mam dwa nieszkliwione i jeden szkliwiony. roznice np. w pieczeniu chleba widzialam tylko na poczatku. z tych niepolewanych, zanim sie porzadnie wypala w piekarniku, troche ciezko wydobyc chleb, bo przywiera.
Ale po 100-tnym bochenku mozna prawie zrezygnowac ze smarowania olejem. ja smaruje leciutko, bardzo obficie wysypuje otrebami (otreby latwo przylegaja bo garnek uprzednio namoczony) a po upieczeniu otrzepuje chleb z otrab razem z resztkami oleju.

do duszenia potraw raczej sa przystosowane te szkliwione.

w szkliwionym robilam i miesa i ryby i nie pozostaly zadne obce zapachy.
 

kacze

Member
Maj 13, 2007
86
0
0
mirabbelka @ 17 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=564144w zastepstwie Liski odpowiem Ci co wiem na ten temat.

garnki rzymskie w zasadzie nie chlona zapachow, jesli je prawidlowo uzytkowac, tzn zgodnie z instrukcja.
dokladne i skrupulatne moczenie garnka w wodzie ma zapobiegac wchlanianiu obcych zapachow.

Liska narzekala gdzies, ze ten nieszkliwiony zbyt pachnie jej starym olejem (po pieczeniu chleba), wiec woli szkliwiony.

ja mam dwa nieszkliwione i jeden szkliwiony. roznice np. w pieczeniu chleba widzialam tylko na poczatku. z tych niepolewanych, zanim sie porzadnie wypala w piekarniku, troche ciezko wydobyc chleb, bo przywiera.
Ale po 100-tnym bochenku mozna prawie zrezygnowac ze smarowania olejem. ja smaruje leciutko, bardzo obficie wysypuje otrebami (otreby latwo przylegaja bo garnek uprzednio namoczony) a po upieczeniu otrzepuje chleb z otrab razem z resztkami oleju.

do duszenia potraw raczej sa przystosowane te szkliwione.

w szkliwionym robilam i miesa i ryby i nie pozostaly zadne obce zapachy.
Mirabbelko
Znalazłam dwa garnki, jeden sprzedawany jako pojemnik do chleba, drugi jako garnek.
ceramika_2.jpgceramika.jpg

# Wymiary podstawy - 19,5 cm x 11 cm,
# Wymiary max - 33,5 cm x 22 cm.
# Wysokość pojemnika dolnego - 8,5 cm,
# Wysokość max - 16 cm.
wysokość: 18 cm
A drugi
30 cm x 20 cm

Czy myślisz, że ten do przechowywania chleba byłby dobry, no i co z wielkością. Mam 4-osobową rodzinę, w maszynie piekłam chleb raz dziennie.
Tyś naprawdę kusicielka, jak Liska pisze, zjeździłam już dzisiaj pół Gdańska w jego poszukiwaniu
Mam jeszcze jedno pytanie, na Allegro sprzedają taki,swing1.jpg ale on jest w środku całkowicie szkliwiony, jak to jest wtedy z oddawaniem wilgoci?
 

Załączniki

  • ceramika.jpg
    ceramika.jpg
    20.7 KB · Wyświetleń: 0
  • ceramika_2.jpg
    ceramika_2.jpg
    12.1 KB · Wyświetleń: 0
  • swing1.jpg
    swing1.jpg
    14.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
mirabbelka @ 19 Apr 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=278744wlasnie podstawowa zaleta tego garnka jest ze nie trzeba uzywac tluszczu do pieczenia i duszenia (pomijajac oczywiscie chleb).
a dlaczego do chleba trzeba?? napewno nie da sie bez smarowania tluszczem??
gruebel_2.gif
(wiem wiem, kolejne glupie pytanie...
icon_rolleyes.gif
)

pytanie drugie : czy lepiej jednak kupic ten szkliwiony czy to nie ma znaczenia?? (do chleba lub warzyw; miesa generalnie jadam malo)

czy smak jest naprawde inny z tego garnka??
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,336
1,407
113
Bea73 @ 17 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=564443a dlaczego do chleba trzeba?? napewno nie da sie bez smarowania tluszczem??
gruebel_2.gif
(wiem wiem, kolejne glupie pytanie...
icon_rolleyes.gif
)

pytanie drugie : czy lepiej jednak kupic ten szkliwiony czy to nie ma znaczenia?? (do chleba lub warzyw; miesa generalnie jadam malo)

czy smak jest naprawde inny z tego garnka??
Ja mam dwa nieszkliwione i jeden szkliwiony. Wszystkie do pieczenia chleba smaruję cieniutko smalcem (gdzieś wyczytałam, że ma najbardziej neutralny smak) i wysypuję otrębami żytnimi, które po upieczeniu strzepuję, tak jak Mirabbelka. Smaruję po to, aby mieć pewność, że chleb mi wyskoczy z garnka, chociaż chyba bardziej z przywyczajenia. Nie widzę różnicy w pieczeniu i smaku między chlebem pieczonym w garnku polewanym i bez polewy. Do warzyw i mięsa garnka nie smaruję niczym. Do warzyw dolewam dla smaku odrobinę oliwy.
Nie znam smaku chleba pieczonego na kamieniu i nie poznam, bo mam za mały piekarnik do kamienia. Chleb z garnka ma dla mnie smak prawdziwego chleba, który pamiętam z dzieciństwa, kiedy nie było piekarni-molochów i żaden piekarz nie używał chemicznych polepszaczy.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
czyli?? mam kupic szkliwiony czy nie??
gruebel_2.gif
ten ktory widzialam dzis w sklepie jest nieszkliwiony, ale jesli np. ten szkliwiony jest praktyczniejszy czy np. nie przesiaka zapachami itp no to poszukam szkliwionego... pytam bo dwoch - jak na razie... - z pewnoscia nie kupie, wiec chce byc pewna ze nie bede zalowac potem...
icon_rolleyes.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Ja kupiłam na Allegro ten mniejszy z wypukłą pokrywką. Nie był wystawiony, ale poprzednio sprzedawała je firma Monna i po zapytaniu dowiedziałam się, że mają jeszcze jeden w magazynie. Kupiłam poza Allegro, wogóle miałam tylko mailowe potwierdzenie i wszystko szybko i sprawnie dostałam, a do tego profesjonalnie zabezpieczone. Jeden Allegrowicz sprzedawał wcześniej jeden egzemlarz romertopf, ale co się okazało po wylicytowaniu, że był on używany, choć wcześniej zapewniał, że jest nowy i oryginalny. Po zakkończeniu aukcji napisał, że jednak był używany i jest okopcony, co mnie zraziło mimo ceny 36zł.

Skoro już jestem jego posiadaczką, to chciałabym go wypróbować. Jakie chleby polecacie?
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,336
1,407
113
villanelle @ 17 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=564468Skoro już jestem jego posiadaczką, to chciałabym go wypróbować. Jakie chleby polecacie?
W garnkach piekę: emigranta, jasny prosty Mirabbelki, wiejski z Francji, biały z San Francisko, grecki ze strony Mirabbelki, Pain a’ l ancienne, Pain de campagne, Pugliese i inne.
Ogólnie rzecz ujmując wszystkie pszenne i mieszane. Żytnie w keksówce.
Musisz upiec ten, który najbardziej lubisz.
icon_mrgreen.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
hazo @ 17 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=564473W garnkach piekę: emigranta, jasny prosty Mirabbelki, wiejski z Francji, biały z San Francisko, grecki ze strony Mirabbelki, Pain a’ l ancienne, Pain de campagne, Pugliese i inne.
Ogólnie rzecz ujmując wszystkie pszenne i mieszane. Żytnie w keksówce.
Musisz upiec ten, który najbardziej lubisz.
icon_mrgreen.gif
Hazo, jak zwykle szybka jak błyskawica
icon_mrgreen.gif
Za co serdecznie dziękuję.

Przymierzałam się do wiejskiego z Francji, ale w sumie mogę powtórzyć również prosty jasny. Muszę tylko dokłądnie przeczytać, czy będę miała przerwy w przygotowaniu w odpowiednim czasie.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,062
419
83
Bea73 @ 17 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=564443a dlaczego do chleba trzeba?? napewno nie da sie bez smarowania tluszczem??
gruebel_2.gif
(wiem wiem, kolejne glupie pytanie...
icon_rolleyes.gif
)

pytanie drugie : czy lepiej jednak kupic ten szkliwiony czy to nie ma znaczenia?? (do chleba lub warzyw; miesa generalnie jadam malo)

czy smak jest naprawde inny z tego garnka??
jak raz sprobujesz upiec chleb w nowym garnku bez posmarowania tluszczem, to sie przekonasz dlaczego trzeba
icon_mrgreen.gif


mozesz kupic szkliwiony, wazne zeby chociaz pokrywa byla z naturalnej gliny, ktora bedzie oddawala pare w czasie pieczenia

pytasz o smak chleba ? chyba nie.
pieczenie w garnku ma na celu poprawienie warunkow w piekarniku, imituje pieczenie w piecu piekarskim - nie trzeba wtedy zaparowywac dodatkowo piekarnika
poza tym dodatkowa zaleta jest fakt, ze nie musisz chleba okrywac folia w czasie wyrastania. wkladasz do garnka ciasto chlebowe, zamykasz pokrywke, wstawiasz do lodowki i zapominasz.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
mirabbelka @ 17 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=564549mozesz kupic szkliwiony, wazne zeby chociaz pokrywa byla z naturalnej gliny, ktora bedzie oddawala pare w czasie pieczenia

pieczenie w garnku ma na celu poprawienie warunkow w piekarniku, imituje pieczenie w piecu piekarskim - nie trzeba wtedy zaparowywac dodatkowo piekarnika
poza tym dodatkowa zaleta jest fakt, ze nie musisz chleba okrywac folia w czasie wyrastania. wkladasz do garnka ciasto chlebowe, zamykasz pokrywke, wstawiasz do lodowki i zapominasz.
sory ze draze, ale... czy ktorys z nich jest troche lepszy / bardziej polecany?? czy osobiscie powiedzialabys ze lepiej kupic ten szkliwiony czy nie??? czy nie szkliwiony bedzie ciut gorszy??
gruebel_2.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
ok, dzieki, popatrze; ten ktory dzis widzialam (Romertopf) byl bez glazury, ale popatrze jeszcze w innych sklepach
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,336
1,407
113
Te z glazurą to też są Romertopf'y. Kiedyś robili tylko te klasyczne. Popatrz tutaj. Ja mam taki klasyczny jak ten drugi tylko maleńki, a Liska pisała o tym Swing. Pokazane są również w środku.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
hazo @ 17 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=564596Te z glazurą to też są Romertopf'y. Kiedyś robili tylko te klasyczne. Popatrz tutaj. Ja mam taki klasyczny jak ten drugi tylko maleńki, a Liska pisała o tym Swing. Pokazane są również w środku.
tak wiem bo pelno ich tu wszedzie
icon_wink.gif
napisalam dlatego, zeby sprecyzowac, ze w sklepie ogladalam te a nie inne
ja je znam wszystkie, to nie chodzi o "wyglad" tylko o to czy ktorys jest w jakis tam sposob ciut lepszy / praktyczniejszy od drugiego czy tez nie ma to znaczenia...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Mam jeszcze jedno pytanie. W instrukcji do Romertopf znalazłam wskazanie na max temp 220. W związku z tym, mam pytanie jak pieczecie chleby, które w przepisie mają 240?
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,336
1,407
113
villanelle @ 18 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=564827Mam jeszcze jedno pytanie. W instrukcji do Romertopf znalazłam wskazanie na max temp 220. W związku z tym, mam pytanie jak pieczecie chleby, które w przepisie mają 240?
Ja przeważnie wszystkie w garnku piekę na 230 - 235*C. Wstawiam do zimnego, jak dojdzie do odpowiedniej temperatury, to po chwili zdejmuję pokrywę i nastawiam 30 - 40 minut. Ale piekłam też już i w 240 i nic się nie działo. Nigdy nie piekłam w 220*.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Przy wszystkich chlebach ściągamy pokrywkę?
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Ale się rozgadałyście
icon_mrgreen.gif


Kacze - odpowiadam na Twoje pytanie. Podpisuję się pod wszystkim, co powiedziała Mirabelka. Dodam tylko, że ja mam teraz dokładnie ten garnek (Romertopf Swing), który pokazałaś na zdjęciu. Jeśli masz wybór - bierz ten. To jest oryginalny garnek, ta firma robi je od wielu lat i w wielu kształtach i rozmiarach (są też specjalne do chleba, ale niestety jak kupowałam swój, to akurat nie mieli takowych na stanie). Mój poprzedni garnek (niepolerowany w środku) po pewnym czasie bardzo śmierdział olejem, mimo że go naprawdę solidnie szorowałam. Wkurzało mnie to i jak kupiłam Swing, pozbyłam się go. O ile mnie pamięć nie myli, Swingi są w 2 lub 3 rozmiarach, ja mam taki średni, chyba 4-osobowy
icon_wink.gif
w sam raz do pieczenia jednego bochenka. Przykrywka jest niby tylko lekko wypukła, ale jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, by bochenek do niej dotykał. Może to siła sugestii
icon_wink.gif
, ale wydaje mi się, że ten garnek jest lepszy od poprzedniego (rodzaj materiału i pieczenie - chleb się w nim szybciej wypieka, pierwszy bochenek przywarł na amen, ale to już chyba wszystkie gary rzyskie muszą przez to przejść).

Aha - w romertopfie piekę większość chlebów. Za przykładem Mirabelki, wkładam do niego nawet bochenki. Uwielbiam ten gar. W mojej instrukcji było napisane, by moczyć go max 10 minut i tak też czynię.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: