Romertopf-rzymski garnek zasady użytkowania

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,328
1,398
113
Garnek moczę około 20 minut (górę i dół), wycieram z grubsza papierowym ręcznikiem, natłuszczam, wysypuję otrębami żytnimi, wkładam uformowany bochenek, zamykam, wkładam w dużą torebkę foliową i czekam, żeby wyrósł. Nie czekam nigdy, żeby wyrósł całkiem, bo wg mnie on jeszcze rośnie w trakcie nagrzewania piekarnika już z chlebem w środku. Potem do zimnego pieca, nastawiam temperaturę 230*C, jak piec osiągnie taką temeraturę ustawiam czas pieczenia (przeważnie jest to około 30-35 minut), jeszcze trochę piekę chleb w zamkniętym garnku, potem zdejmuję pokrywę i do końca piekę bez przykrycia. Jeśli smaruję wodą w tracie pieczenia to gorącą, bo boję się zimną, żeby nie pękł mi garnek, jak pryśnie na niego zimna woda. Po upływie zadanego czasu, sprawdzam, t.zn. wyjmuję chleb, pukam w dno. Jeśli wydaje głuchy odgłos to kładę go na kratkę i studzę. Czasami wkładam jeszcze na kilka minut bez garnka jak chcę mieć twardszą skórkę.

Uff, chyba jasno opisałam jak ja robię. Podkreślam ja. Wiem, że dziewczyny pieką też cały czas w zamkniętym garnku, ale ja mam taki sposób jak opisałam.
Powodzenia.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
dziekuje bardzo hazo!!!
jak przetestuje to dam znac
icon_wink.gif
 

MalenkiePojo

Member
Paź 7, 2007
4
0
0
mirabbelka @ 17 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=564562jesli masz mozliwosc kupienia garnka, ktorego tylko czesc dolna jest glazurowana to taki spelnia wszystkie warunki i taki bym nabyla.
w Polsce do kupienia byly kiedys tylko albo ogromne szkliwione albo male bez glazury.
l
Witajcie,
Z tego, co mi wiadomo dostępne są już wszystkie modele garnków rzymskich firmy Roemertopf. Jeśli jesteście zainteresowani to polecam www.roemertopf.pl
anbetung.gif

Wiem bo właśnie zamówiłam garnek do pieczenia kartofli, którego już od dawna szukałam.
Macie jakieś fajne przepisy na desery przygotowywane w garnku rzymskim???
Pozdrawiam Was serdecznie
 

MalenkiePojo

Member
Paź 7, 2007
4
0
0

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
ooo... takich 'deserowych' Romertopfow to nie widzialam
icon_frown.gif

co do ksiazki to jest po francusku (mieszkam poza granicami PL
icon_wink.gif
)
pozdrawiam
wink.gif
 

Hainaut

Member
Mar 6, 2008
115
0
0
Podczas wakacji kupilam na pchlim targu rzymski garnek (za 10 eur!!). Przymierzam sie, zeby dzis w nim cos ugotowac - konkretnie kawalki indyka w pieczarkach i zastanawiam sie na jaka temperature najlepiej nastawic piekarnik. Mozecie cos poradzic? I jak dlugo moga sie piec 3 udka indycze?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
No nie powiem 10 euro,to dobra cena,ale mój małżonek jest chyba dobry w targowaniu,bo też na takim targu(chyba bo się nie znam
icon_mrgreen.gif
)kupił nowiutki garnek plus do tego kamień i utargował to za razem 8 euro,jak się tej scenie targowania przyglądałam z boku to miałam niezły ubaw.
A co do pieczenia to ja chleb parę razy w nim piekłam,ale wkładałam do zimnego piekarnika i temperaturę różnie 230,200,a jak długo to nie poradzę bo ja praktycznie wszystko piekę na ,,oko"
 

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
Kupilam sobie garnek rzymski w ktorym dolna czesc jest glazurowana od wewnatrz. Kupilam go z mysla o wypieku chleba ale niestety chlebek po wypieczeniu jest od dolu wilgotny, bardzo deikatny, miekki, nie chrupiacy a wrecz rozpadajacy sie. Zamiast piec sie on sie jakby zaparza. Pieklam juz kilka razy i probowalam dluzej trzymac w piecu ale nic to nie dalo bo z gory byl pieknie wypieczony i chrupiacy a od dolu zaparzony.

Czy wam wychodzi chrupiacy chlebek z garnka glazurowanego? Jak to robicie?
 

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Prawdę mówiąc odkąd mam kamień to garnek zarasta kurzem,ale jak piekłam w nim chleb to zawsze wychodził chrupiący ,tylko wkurzało mnie to,że raczej płaski,ale wilgotny nie ,zaparzony tym bardziej nie a garnek w środku jest glazurowany,a spód chleba zawsze był dla mnie lepszy bo właśnie taki przypieczony,powiedziała bym że nawet bardziej jak góra ,a ja piekę na ,,oko"więc nic mądrego nie podpowiem
icon_mrgreen.gif
 

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
ja tez stawiam garnek jak niajnizej w piekarniku, pieke chleb odkryty bez pokrywki, mocze garnek nie 15 a max 10 minut i mimo to spod jest zaparzony.
Glazura w moim garnku jest taka blyszczaca nie matowa, moze on sie nie nadaje do chlebka i powinnam kupic taki bez glazury...
 

lemonka1

Member
Kwi 11, 2008
21
0
0
Hmmm... ja mam garnek bez glazury więc nic mądrego nie poradzę. Dopiero trafiłam na ten wątek i się przeraziłam bo kupiłam już używany garnek rzymski. Bez instrukcji. Nie pomyślałam nawet, że może być. Od pół roku piekę w nim chleby. Nigdy nie moczę go w wodzie. Zawsze wkładam do nagrzanego piekarnika. Nic się na szczęście z nim nie stało. Chleby wychodzą świetne. Inne potrawy też. I raczej zapachy nie zostają "w garnku". Przed pieczeniem chleba smaruje garnek masłem, nie olejem bo kiedy smarowałam olejem chlebki zawsze przywierały. Jakiś dziwny chyba ten mój garnek
icon_eek.gif
 

Miuriel

Member
Gru 16, 2007
7
0
0
Pomocy.
Piekłam dzisiaj pierwszy raz mięsko w garnku rzymskim. Wcześniej oczywiście go dokładnie wyszorowałam, moczyłam, wszystko jak w instrukcji.
Włożyłam do niego piersi z kurczaka, ziemniaki pokrojone w grube plastry, marchewkę i plasterki selera. Mięso było przyprawiane solą, pieprzem słodką papryką. Na wszystko położyłam odrobinę masełka. Piekło się prawie półtorej godziny. Wszystko przeszło zapachem gliny a mięso wyszło suche.
icon_sad.gif

Co ja robię źle?
Podczas pieczenia w domu unosił się zapach gliny, w ogóle wszędzie go teraz czuję. Byłam taka głodna, że zjadłam ten gliniany obiad, ale reszta rodziny odmówiła.
Dodam, że garnek był wcześniej użyty (chyba tylko raz), nie przeze mnie, więc dokładnie nie wiem w jaki sposób, ale wyglądał dobrze.
Piszę świeżo po obiedzie, jeszcze w rozpaczy., a tak mi się marzył ten garnek.
cry_1.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
A co to za garnek konkretnie i gdzie go kupiłaś? Bo chyba w samym garnku trzeba się przyczyny dopatrywać.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
No ale jak to? Do garnka powinno się wlać chociaż z pół szklanki wody. Ziemniaki nie mają szansy się udusić bez wody, samą wilgoć z garnka to za mało. Przeglądałam wczoraj zapiski bałkańskie i w przepisach albo dodawana była woda albo oliwa. Poza tym piersi to piersi, mnie zawsze wychodzą suche, chyba że je zawinę w rękaw czy folię.
 

Miuriel

Member
Gru 16, 2007
7
0
0
Garnek mam identyczny jak ten na zdjęciu w pierwszym poście tego wątku. Kupił mi go mąż na jakimś targu. Nie dodawałam wody (jedynie troszeczkę masła), mimo to na dnie było sporo takiego rosołku. Ziemniaki i marchewka były upieczone bardzo dobrze, mięciutkie, tylko ten straszny smak i zapach gliny.

Co do piersi kurczaka, to fakt, mi tez prawie zawsze wychodzą suche. Chyba, że je na początku obsmażę na gorącym tłuszczu, a potem duszę.
Ten rosołek na dnie garnka, to jak się domyślam, częściowo soki które zdążyły z mięsa wyciec zanim się w nim zamknęły "pory".
Dlatego przygotowanie mięsa, które nie będzie suche, przez wstawienie do zimnego piekarnika pozostaje dla mnie niezgłębioną tajemnicą.