Romertopf-rzymski garnek zasady użytkowania

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,293
1,346
113
Miuriel @ 9 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=800905Garnek mam identyczny jak ten na zdjęciu w pierwszym poście tego wątku. Kupił mi go mąż na jakimś targu.
...Dodam, że garnek był wcześniej użyty (chyba tylko raz), nie przeze mnie, więc dokładnie nie wiem w jaki sposób, ale wyglądał dobrze.
Według mnie smak i zapach gliny to na pewno wina garnka. Czy to jest oryginalny garnek czy może jakaś podróba? Przyznam, że pierwsze słyszę o oryginalnych Romertopfach sprzedawanych w Polsce na targach. Nie mogę zrozumieć, jak dziś, gdy można bez problemu kupić nowy garnek, ktoś kupuje używany - nie wiadomo, jak, przez kogo i dlaczego ktoś go sprzedaje.
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Miuriel

Member
Gru 16, 2007
7
0
0
Tak czy owak pochodzenia garnka już się ustalić nie da. Mąż natknął się na niego przypadkiem wiedział, że bym taki chciała, wyglądał ładnie i cenę też utargował dobrą.
Myślałam, że może ktoś, kto używa takiego garnka miał podobny problem, albo bardziej doświadczeni w używaniu garnków rzymskich coś podpowiedzą. Domyślam się to, że ten gliniany smak to cecha tylko mojego garnka. Spróbuję go dłużej pomoczyć, jak nie pomoże to będzie ładna doniczka.
 

Miuriel

Member
Gru 16, 2007
7
0
0
Wymoczyłam garnek wczoraj i dziś, wygotowałam samą wodą i chyba pomogło. Garnek już nie śmierdzi. Upiekłam dzisiaj chlebek i jestem pod wrażeniem, nie czuć wcale gliny, a chlebek pierwsza klasa, nigdy mi się taki fajny nie udał, ani w blaszce tradycyjnej ani silikonowej.
 

Załączniki

  • PICT4997chleb.jpg
    PICT4997chleb.jpg
    76.2 KB · Wyświetleń: 0

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,057
415
83
piekny chlebek
mniam.gif
swietnie, ze Ci sie jednak udalo usunac ten brzydki zapach.

przyznam ze mialam podobny problem - kupilam kiedys garnek na allegro. prawdopodobnie nie byl to garnek przeznaczony do pieczenia tylko do przechowywania pieczywa. wyrzucilam go
icon_sad.gif
po 2 nieudanych probach.
 

ewunia123

Member
Lip 13, 2008
483
0
16
Szczęśliwa posiadaczka garnka rzymskiego od dnia dzisiejszego i jego efekty.
Zdj_cie004.jpg
Dziękuję Ci Dziuniu, że w tak prosty sposób opisałaś zasady korzystania z garnka .Dzięki Tobie nie miałam problemów z wyjęciem chlebka( ładnie sam wyleciał).
Podziękować też muszę Mirabbelce, że w tak jasny i prosty sposób podajesz swoje przepisy
anbetung.gif
.
Dzięki Wam sama zaczełam piec chlebki i nie tylko. Ten na zdjęciu to prosty jasny na zakwasie z Mirabbelkowej
strony.
anbetung.gif
 

Załączniki

  • Zdj_cie004.jpg
    Zdj_cie004.jpg
    76.1 KB · Wyświetleń: 2

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Jestem szczesliwa posiadaczka römertopf juz od jakiegos czasu, ale ten watek widze dopiero teraz. Jeszcze nie wpadlam na to zeby upiec w nim chleb....wiec musze to teraz nadrobic.
 

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
my na swieta kupilismy bazanta i ostanimi czasy wychodzil mojemu M troche suchawy i tak rozmyslajac wg jakiego przepisu upiec to ptyszysko przypomnialo mu sie, ze my mamy przeciez Römertopf. Polazl na strych i wygrzebal calkiem nowiutki, jeszcze w opakowaniu i cena w markach.
Bazant wyszedl pierwszaklasa.
Nie wiedzialam, ze mozna w nim piec chleb ale napewno wyprobuje.
 

megi1828

Member
Maj 18, 2011
6
0
0
Witam. Kupilam romertopf nieglazurowany z internetu jako nowy ale na nowy nie wygladal. Na wszelki wypadek nalalam do niego wody ( do polowy) i wstawilam do pieca na pol godziny na 200 stopni. Nastepnego dnia zabralam sie za pieczenie, nalalam wody do gara i do pokrywy po brzegi i moczylam przez okolo 20 minut. Potem wlozylam wymieszane produkty mojej potrawy czyli kawalki jagnieciny, warzywa, w tym kapusta, marchew i ziemniaki, bylo tego po brzegi ale na roznych fotkach w google widzialam tak napelnione gary. Mimo iz w instrukcji pisalo zeby nie dawac wody i tluszczu w polowie pieczenia dolalam z poltora kubka wody bo jakos to wygladalo na suche i probowalam przemieszac potrawe co bylo trudne. Wedlug przepisu pieklam 2 godziny na 200 stopniach. Kawalki warzyw i ziemniakow na samej gorze byly przypalone, brzegi garnka zarowno dol jak i pokrywa tak spalone ze az czarne. Poza tym potrawa byla smaczna choc mieso z gory bylo troche twardawe. Szorowalam te spalone brzegi szczoteczka, potem dalam troche plynu a na koniec sode kuchenna, nadmieniam - same brzegi. I tu moje pytanie - co moglo byc przyczyna tej spalenizny, czy gar wypelniony po brzegi, ze jednak za duzo tego naladowalam czy zbyt wysoka temperatura? Byc moze termostat moze jest zepsuty i potrawa piekla sie w wyzszej temperaturze? Czy Wam sie nigdy cos takiego nie zdarzylo?
 

terez

Member
Lut 10, 2015
11
0
0
Kochani, planuję zakup garnka rzymskiego. Mam dwa pytania, pierwsze, czy widać różnicę w garnku z Roemertopfa a np. z Dafi czy Biowinu? Któryś jest lepiej dopasowany? Z lepszej gliny? Drugie, szkliwiony czy nie? Głównie będę go wykorzystywał do pieczenia chleba, ale na pewno też wykorzystywał do przygotowywania różnorakich obiadów. Co polecacie?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,549
2,808
113
wink.gif
Na większość pytań znajdziesz pewnie odpowiedzi w tym wątku, ja mogę tylko powiedziec, że jeżeli masz zamiar używać garnka do różnych celów, to zdecydowanie polecam polewany. Nie przyjmuje aż tak zapachów, tłuszczów, nie trzeba go moczyc przed uzyciem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

terez

Member
Lut 10, 2015
11
0
0
Wątek cały przeczytałem i dalej nie rozwiało to moich wątpliwości ;) wnioskując z tych wszystkich postów, chyba najlepiej mieć dwa garnki, jeden szkliwiony, jeden nie, jesli chce się wykorzystywać je do różnych celów. @Buka, a Ty jakich używasz?
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,293
1,346
113
Wiele lat temu (tak na początku tego wątku) też byłam zachwycona garnkiem rzymskim. Miałam kilka, których używałam w zasadzie tylko do pieczenia chleba. Jeden był polewany reszta nie i ten polewany jeszcze mam chociaż bardzo rzadko używam. Niepolewane wyrzuciłam bo zaczęły brzydko pachnieć. Trzymałam je w szafkach; wiem że zalecane jest ich przechowywanie z dostępem powietrza, ale ja nie mam oddzielnego pomieszczenia na spiżarnię i musiały mieszkać w szafkach, bo nie lubię nic trzymać w kuchni na wierzchu.
Dziś wystarcza mi kamień i dobrej jakości foremki z powłoką zapobiegającą przywieraniu.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,549
2,808
113
Terez, mam szkliwiony i, tak jak mówi Hazo, nabiera zapachu mimo, że używany był tylko do pieczenia chleba. Przed wypiekiem smaruje się garnek tłuszczem i chociaz dokładnie myty po wypieku, po jakimś czasie trochę pachnie zjełczałym tłuszczem. Po umyciu przed kolejnym wypiekiem zapachu juz nie czuję, więc nie przenika do chleba, ale tendencja nie znika.
icon_sad.gif

Teraz, jesli chcę piec chleb formowany wolę używać misek żaroodpornych, choć chleb z gara lepszy.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,549
2,808
113
Nie mam aż tak dużego zapotrzebowania na chleb, żebym mogła zlekceważyć cenę.
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,293
1,346
113
Buka @ 8 Oct 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1591594Przed wypiekiem smaruje się garnek tłuszczem i chociaz dokładnie myty po wypieku, po jakimś czasie trochę pachnie zjełczałym tłuszczem. Po umyciu przed kolejnym wypiekiem zapachu juz nie czuję, więc nie przenika do chleba, ale tendencja nie znika.
Zgadzam się z tym co napisała Buka. W chlebie tego brzydkiego zapachu nie czuć; najgorzej jest jak się otworzy szafkę/szufladę, w której to naczynie jest przechowywane.
Ja też teraz mniej piekę i w zupełności mi wystarcza kamień i keksówki.
Wydaje mi się, że to kilka lat temu był taki trend kupowania garnków glinianych (słynny garnek z Żabki to zapoczątkował tutaj na forum). Teraz chyba już nie są tak popularne. Ale może jestem w błędzie.
gruebel_2.gif


W garnku żeliwnych raz piekłam chleb tak zwany "bez zagniatania", ale nie byłam tym zachwycona.