Muffiny ABC

Dotia

Member
Mar 31, 2010
11
0
0
Kupiłam wczoraj blaszkę
icon_biggrin.gif
Przed świętami nie zdążyłam bo nie było nigdzie w pobliskich hipermarketach - w końcu wczoraj wybrałam się na drugi koniec miasta do hurtowni i kupiłam blaszkę za niecałe 20 zł :p Upiekłam wczoraj muffinki TEGO przepisu w smaku rewelacyjne ale te papilotki których zdjęcia wstawiłam wyżej, mimo, że wg rozmiarów powinny pasować do blaszki, są za szerokie, nie ładnie się marszczą i po upieczeniu fałdki są "wpieczone" do środka babeczki
icon_frown.gif
Jest jakiś sposób żeby uniknąć takiego efektu? Na zdjęciu będzie widać o co chodzi.
muf_czek.jpg
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dotia, widzę, o co Ci chodzi, ale musiałbym to na żywo zobaczyć i pomacać.
Teoretycznie papierki na muffinki nie powinny być za duże, blaszki są robione raczej standardowo - chyba, że kupiłaś blachę na mini muffinki lub na duże muffiny ( dołki wyglądem przypominają dość głębokie kubeczki) - ale nie sądzę.
A pokaż blaszkę tak bokiem, żeby było dno widać?

Więc tak: może faktycznie trafiłaś na jakieś niewymiarowe papierki - ale z tego co pamiętam, masz papierki fackelmanna, więc powinny być ok.
Lub może - co bardziej prawdopodobne - ciasto nie do końca wyrosło -- może za duza temperatura?
Bo babeczki ślicznie strzeliły Ci w górę, ale nie w boki. Tymczasem ciasto powinno równomiernie wypełnić papierki, a tego nie zrobiło.

 

Dotia

Member
Mar 31, 2010
11
0
0
Blaszka wygląda tak:
DSC_0214.JPG
DSC_0210.JPG

Piekłam w temp. 190 st. przez 20 minut.
Już jak nakładałam ciasto to widziałam, że coś jest nie tak bo foremki się fałdowały. Próbowałam składać boki co niektórych żeby lepiej wchodziły ale nic to nie dawało. A została mi jedna foremka z babeczek dr. oetkera i ta jedna była jak trzeba
lecker.gif
 

Załączniki

  • DSC_0214.JPG
    DSC_0214.JPG
    132.1 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0210.JPG
    DSC_0210.JPG
    119.3 KB · Wyświetleń: 0

Dotia

Member
Mar 31, 2010
11
0
0
Mój mąż mów, że listonosz usiadł na przesyłkę i dlatego takie rozjechane są
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Blaszka jest jak najbardziej prawidłowa.
icon_smile.gif


To znaczy, ze na jakieś nietypowe papierki trafiłaś, skoro ta od oetkera jest dobra.
Mówi się trudno, trzeba nabyć nowe
icon_sad.gif

 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jedyne co mi do głowy przychodzi to je naciąć z góry na dól i troche przy podstawie i załozyć boki na siebie - nie wiem czy to jasno opisalam.
Poprostu zmniejszyc obwód a ciasto jest raczej gęste, więc nie powinno wypłynąć ze szczelin.
Bo też stawiam, ze papilotki maja za duży rozmiar -nie do tej blaszki
icon_frown.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
Eh, można ich użyc do np.. hm.. jakichś ciastek, co by było schludnie i higienicznie,albo do jakichś duużych pralinek, czy bezów.
icon_mrgreen.gif
 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
a może spróbuj nastepnym razem nałożyć sporo więcej ciasta. Ja kiedyś spiesząc się nie chciałam robić podwójnych blaszek i naładowałam prawie po sam brzeg ciasta. Owszem, troszke popękały na wierzchu, ale poza tym wyszły znakomite, i wielkie ;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Wypieki Beaty

Member
Kwi 5, 2010
14
0
0
Ja mam problem! Kiedy tobie muffinki nadziewane to kipią. To pierwszy problem. A drugi- kiedy robie muffiny to nie są takie ładne jak wasze tylko z czubkiem a nie z takim 'daszkiem'.( nie rosną do końca blaszki tylko od razu robi się czubek)
 

Dotia

Member
Mar 31, 2010
11
0
0
Nałożenie większej ilości ciasta jest dobrym rozwiązaniem - muffinki ładnie wyglądają
lecker.gif
Ale foremka i tak jest wrośnięta w ciasto
icon_neutral.gif
Mimo to zakochałam się w muffinkach!! Te foremki już mi się kończą więc kupię jakieś inne może będą lepsze
icon_wink.gif
 

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
Wypieki Beaty @ 4 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=972880Ja mam problem! Kiedy tobie muffinki nadziewane to kipią. To pierwszy problem. A drugi- kiedy robie muffiny to nie są takie ładne jak wasze tylko z czubkiem a nie z takim 'daszkiem'.( nie rosną do końca blaszki tylko od razu robi się czubek)
Może zbyt wysoka temperatura? Spróbuj najpierw piec je w mniejszej, tak 160 stopni, żeby podrosły, a potem stopniowo zwiększać do 180. A co do nadzienia, to często wszelkie konfitury kipią, bo taka ich natura.
 

kosbell

Member
Wrz 10, 2009
88
0
0
Mam pytanie, na które nie udało mi się znaleźć nigdzie odpowiedzi
icon_sad.gif


Można piec np. 6 muffinek w formie na 12?!
I czy wtedy puste miejsca zostawia się tak jak są czy np. lepiej wlać do nich wody czy czegoś innego?!
Bardzo proszę o radę, bo czasami mam ochotę przegryźć sobie kilka muffinek, a wiadomo, że na świeżo najlepsze ;)

Pozdrawiam cieplutko..
Kosbell
 

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Ja tak robię, bo nie zawsze używam proporcji na całą blaszkę lub nakładam więcej ciasta do dziurek
fiesgrins.gif
 

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
puste, nawet nie myślałam, żeby coś tam dawać.
 

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
daj znać, jak wyszły
icon_smile.gif
 

futro76

Member
Lip 27, 2009
200
0
0
ja od czasu kiedy zakupiłam formę i papilotki robię bardzo często, nie wychodzą może rewelacyjnie duże ale jak zaniosłam do córki do szkoły na Halloween to poszły w trzy sekundy:) robię rożnie albo z snickersami pokruszonymi albo z cukrem brązowym i jakimiś suszonymi owocami, albo z dżemem i zawsze dzieciom i mi smakują. przepis podstawowy co w temacie. nawet nie przeszkadza im to ze nie odchodzą od papilotka, zresztą często nawet nie zdążą ostygnąć
icon_mrgreen.gif