Cielak

Agniesia

Member
Wrz 14, 2004
431
0
0
cielak.jpg


CIELAK

Ciasto:
3 jaja
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
2 łyżki kakao
½ szkl. wody
¾ szkl. oliwy
1p cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do oleju dodać cukier i cukier waniliowy, całe jaja i wodę, zmiksować. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, miksować do połączenia wszystkich składników. Wlać na blaszkę.

Masa serowa:
2 kostki sera ok. 500g (ser z namalowaną na opakowaniu krówką, lub śmietankowy)
¾ szkl. cukru
1 budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ kostki margaryny
3 żółtka
3 białka (białka ubić na sztywną pianę)
1p cukru waniliowego

Ser i resztę składników wymieszać mikserem, na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie połączyć (już nie mieszać mikserem).

Masę serową wykładać łyżką na ciemne ciasto robiąc przerwy miedzy kleksami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180stop. C przez 50-60 min.