IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Bułeczki smażone wypasione*
Akulka
post 28 Apr 2006, 02:12
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.115
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



Są dość nietypowe, ale naprawdę smaczne i zachwycają swoją prostotą. Myślę, że świetnie nadają się jako przekąska do piwa, na parapetówę, albo spotkanie "z kumplami".

Potrzebne:
bułeczki - mogą być czerstwe,
mleko

Farsz (proporcje wg gustu):
Kapusta kiszona,
świeże pieczarki,
cebula
ew. skrawki wędlin
ew. serek topiony

Panierka:
jajko doprawione do smaku, bułka tarta

Kapustę ugotować do miękkości (ja dodaję zawsze majeranek, trochę kminku i liść laurowy, by nie sponiewierała delikatnych żołądków i.. nosów). Odcisnąć, jeśli trzeba przesiekać.
Osobno przesmażyć i dodać do kapusty: pokrojone w plaserki pieczarki, drobno posiekaną cebulę i resztki wędlin (każde z osobna). Wszystko razem połączyć, "dosmaczyć" i chwilę oczywiście pozostawić na ogniu, by smaki się zmieszały. Ja na końcu dodaję pokrojony w kostkę serek topiony, który nieco spaja całość.
Bułki umoczyć lekko w mleku od wewnątrz - mają być wilgotne, a nie przemoczone - jeśli trzeba, nadmiar płynu odcisnąć. Farsz nakładać do bułek, lekko ścisnąć obie połówki, obtaczać w jajku i bułce, smażyć na tłuszczu na złoto (trwa to dość krótko - szybko się rumienią). Smażyć na gorącym tłuszczu, aby nie wsiąkł w bułki, zawsze można je też osączyć na bibułce.
Bułki oczywiście należy przekroić na pół, a jeśli ktoś jest mało zręczny, może zrobić dziurkę w bułce i ją nafaszerować.

Uwagi:
Mleko jest bardzo ważne! Nie zamieniać niczym, ani nie pomijać.
Proporcje składników farszu wg uznania podniebienia kucharza - wszystkiego z umiarem, tak by składniki dobrze ze sobą się komponowały, no i nie dominowała tylko kapusta.

Podaję bułki na talerzu pod kołderką ręcznika papierowego, osobno na stół kladę: keczup, słodki sos chilli, oraz starkowany na malutkie wiórka ser żółty. Dodatki najlepiej dodawać po troszku do środka bułek - każdy nakłada sobie ile uważa za stosowne.
Nie polecam kładzenia dodatków na wierzch bułki - smak gorszy, a i bułki nie da się wziąść w łapkę.
Farsz zasadniczo może być inny, bardziej lub mniej mięsny, z serem żółtym nie przesadzać, bo wiadomo - lubi wypływać.
Sama mam zamiar niedługo w podobny sposób zrobić coś ala hot dogi, albo nawet i coś ala hamburger. A więc jak zwykle, co do wyboru nadzienia ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Myślę, że z soczewicą byłyby też pyszne.
Zachęcam szczerze do spróbowania - bo panierka na bułce tworzy chrupiącą skórkę, która jest przepyyyyyszna. Nie ma obaw - zębów nie połamiecie, a jeśli tłuszcz jest dość gorący, to buła nic a nic nie nasiąknie tłuszczem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hiena
post 28 Apr 2006, 09:57
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.646
Dołączył: 6-May 05
Skąd: znikąd
Użytkownik nr: 506



Ja to musze zobaczyc. Moja wyobraznia tego nie ogarnia.
Czytalam zaznaczam ze dwa razy ale nie rozumiem.
Jak te bulke obtoczyc jak ona przecieta jest z farszem. Wyleci wszystko.
Zrobie jak zdjecia pokazesz. O!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 28 Apr 2006, 10:14
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.115
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



CYTAT(sylion)
Ja to musze zobaczyc. Moja wyobraznia tego nie ogarnia.
Czytalam zaznaczam ze dwa razy ale nie rozumiem.
Jak te bulke obtoczyc jak ona przecieta jest z farszem. Wyleci wszystko.
Zrobie jak zdjecia pokazesz. O!  :mrgreen:


Hm, aparatu nie mam Ale moge ci opisać - bułeczka rumiana cała od bułeczki - ale to brzmi

Ale przecież napisałam "Bułki oczywiście należy przekroić na pół, a jeśli ktoś jest mało zręczny, może zrobić dziurkę w bułce i ją nafaszerować. "

Ja kroję nie do końca bułkę, zostawiam na zawiasie jeśli chcę sporo farszu napakować icon_smile.gif Trzeba tyko dobrze docisnąć i odrobinę zręcznym być. To nie jest trudne, niedoceniasz sama siebie.

Ponadto takie bułeczki robie też a'la wersja minimalna - to jest do środka plaster wędliny i plaster sera - też dobre jest. Inna sprawa, ze ja kocham panierkę z bułki tartej i czasami nawet same naleśniki opanierowane z kecupem jem gdy mi coś zostanie extra
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hiena
post 28 Apr 2006, 10:19
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.646
Dołączył: 6-May 05
Skąd: znikąd
Użytkownik nr: 506



Ja jestem bezpanierkowiec, ale reszta tego jesc nie chce.

Wersja nadziewana jest przystepniejsza ale to tez bedzie dziura jak stodola.
W koncu jakos trzeba wyciagnac troche miazszu, wlozyc farsz ktory do najdrobniejszego nie nalezy. Chyba ze go przemiele jak na pierogi i bede wciskac szpryca. hmm
Musze pomyslec bo smazenie krojenej bulki z farszem jest poza moimi umiejetnosciami.
ok to ide bulki piec
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 28 Apr 2006, 10:23
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.115
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



E tam, nie musisz bułek drążyć, wystarczy, że zrobisz dziurkę, włozysz palce w nią i ścianki wyklepiesz Co ja gadam , ale nie wiem jak to inaczej opisać
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 28 Apr 2006, 10:27
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.713
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



CYTAT(Akulka)
E tam, nie musisz bułek drążyć, wystarczy, że zrobisz dziurkę, włozysz palce w nią i ścianki wyklepiesz  Co ja gadam  :cheers: , ale nie wiem jak to inaczej opisać


Czyli bułkowy miąższ trzeba ugnieść paluchami włożonymi w dziurkę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 28 Apr 2006, 10:49
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.115
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



Ja tam nie wiem Ja zawsze przekrajam tą bułkę Ups, gdzie drzwi?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 23rd July 2019 - 06:56