Quiche z kabaczkiem i wędzoną makrelą*

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Przepis pochodzi z Kuchni 10/1999
Ciasto:
20 dkg mąki pszennej
10 dkg masła
1/2 łyżeczki soli
masło do wysmarowania tortownicy

Farsz:
20 dkg wędzonej makreli
20 dkg kabaczka
1 szklanka śmietany 30- procentowej
4 jajka
4 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz

Przygotować ciasto: masło posiekać z mąką i solą, dodać 3 łyżki wody, zagnieść i schłodzić w lodówce 30 minut.
Schłodzone rozwałkować na placek i wyłożyć nim wysmarowaną masłem tortownicę (ścianki na wysokość 3 cm).
Przygotować farsz: rybę oczyścić z ości i podzielić na kawałki. Kabaczek obrać i pokroić na kawałki. Śmietanę zmiksować z jajami, solą i pieprzem, dodać natkę, wymieszać. Na cieście ułożyc kawałki ryby oraz kabaczka, zalać masą śmietanowo- jajeczną i piec 30 minut w 200 stopniach.

ps. ja bym wcześniej lekko podpiekła spód.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: