- Wrz 19, 2004
- 30,777
- 4,838
- 113
Zapiekana sypka kasza gryczana, grzyby i przyrumieniona cebulka zawinięte w liść młodej kapusty. Poezja !
Małe, zgrabne gołąbeczki to również niebanalne gorące danie na towarzystkie imprezy, wywołujące powszechny zachwyt.
Zrobione dzień wcześniej świetnie dają się odgrzać w piekarniku lub na patelni.
Składniki:-
- 1 spora młoda kapusta, zwykła lub włoska,
- 2 szklanki gryczanej kaszy -palonej, całej,
- 3 szklanki wody,
- 2 duże cebule,
- 15 dkg masła,
- spora garść grzybów suszonych,
- kostka bulionu grzybowego,
- sól, pieprz, pieprz ziołowy.
Sposób przygotowania
Grzyby opłukać, zalać 2 szklankami ciepłej wody, moczyć minimum godzinę, a następnie ugotować, co też trwa mniej więcej tyle samo czasu.
Grzybki wyjąć z wywaru, pokroić w paski i odstawić. Wywar uzupełnić do 3 szklanek objętości,dodać kostke bulionową i łyżeczkę masła , zagotować, wsypać kaszę gryczaną, zamieszać i na małym ogniu pod przykryciem prażyć ok. 20 minut.
W tym czasie obrać cebule, pokroić w kostkę, lekko zrumienić na pozostałym maśle.
W sporym garnku zagotować wodę. Kapuste obrać z wierzchnich liści, dokładnie wykroić głąb i włożyć do gara. Jak sie woda zagotuje, powoli zdejmować kolejne warstwy liści i odkładać na bok. Jak trochę ostygną - ściąć z każdego liścia gruby nerw.
Teraz do ugotowanej kaszy dodajemy przysmażoną cebulę, posiekane grzyby, sól i pieprz do smaku, mieszamy.
Na liść nakładamy kaszę, której ilość zależy od wielkości liścia, zawijamy boczne brzegi, a następnie zwijamy ciasno i układamy w garnku, na którego dno położyliśmy liście kapusty.
Każdą warstwę ułozonych gołąbków lekko solimy. Wierzch przykrywany znów liściem kapusty, wlewamy kilka łyżek wody, zakrywamy i wstawiamy do piekanika rozgrzanego do 160 stopni na mniej więcej 1,5 godziny. Czas zapiekania zalezy od rodzaju kapusty.
Gołąbki na talerzu krasimy rumianą cebulką lub podajemy osobno sos grzybowy.
Smacznego!

Małe, zgrabne gołąbeczki to również niebanalne gorące danie na towarzystkie imprezy, wywołujące powszechny zachwyt.
Zrobione dzień wcześniej świetnie dają się odgrzać w piekarniku lub na patelni.
Składniki:-
- 1 spora młoda kapusta, zwykła lub włoska,
- 2 szklanki gryczanej kaszy -palonej, całej,
- 3 szklanki wody,
- 2 duże cebule,
- 15 dkg masła,
- spora garść grzybów suszonych,
- kostka bulionu grzybowego,
- sól, pieprz, pieprz ziołowy.
Sposób przygotowania
Grzyby opłukać, zalać 2 szklankami ciepłej wody, moczyć minimum godzinę, a następnie ugotować, co też trwa mniej więcej tyle samo czasu.
Grzybki wyjąć z wywaru, pokroić w paski i odstawić. Wywar uzupełnić do 3 szklanek objętości,dodać kostke bulionową i łyżeczkę masła , zagotować, wsypać kaszę gryczaną, zamieszać i na małym ogniu pod przykryciem prażyć ok. 20 minut.
W tym czasie obrać cebule, pokroić w kostkę, lekko zrumienić na pozostałym maśle.
W sporym garnku zagotować wodę. Kapuste obrać z wierzchnich liści, dokładnie wykroić głąb i włożyć do gara. Jak sie woda zagotuje, powoli zdejmować kolejne warstwy liści i odkładać na bok. Jak trochę ostygną - ściąć z każdego liścia gruby nerw.
Teraz do ugotowanej kaszy dodajemy przysmażoną cebulę, posiekane grzyby, sól i pieprz do smaku, mieszamy.
Na liść nakładamy kaszę, której ilość zależy od wielkości liścia, zawijamy boczne brzegi, a następnie zwijamy ciasno i układamy w garnku, na którego dno położyliśmy liście kapusty.
Każdą warstwę ułozonych gołąbków lekko solimy. Wierzch przykrywany znów liściem kapusty, wlewamy kilka łyżek wody, zakrywamy i wstawiamy do piekanika rozgrzanego do 160 stopni na mniej więcej 1,5 godziny. Czas zapiekania zalezy od rodzaju kapusty.
Gołąbki na talerzu krasimy rumianą cebulką lub podajemy osobno sos grzybowy.
Smacznego!
Ostatnią edycję dokonał moderator: