Babka z ajerkoniakiem

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
1 szkl cukru
1 szkl maki
150 gr krówek
150gr margaryny
125 ml ajerkoniaku
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krówki pokruszyć na kawałki.
Margarynę utrzeć z cukrem i solą dodając po jednym jajku.
Wlewac ajerkoniak i wymieszać.Dodać mąkę z proszkiem i na końcu krówki.
Upiec.
 

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
a wlasnie sie do niej zabieram :!:
icon_smile.gif
 

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
fajne jest, wyszla mi puszysta baba. Ale duzo zmienilam, zabraklo mi jajek dalam tylko dwa, wiec utarlam te jajka z cukrem na puch- 2/3 szklanki cukru, margaryne rozpuscilam i ostudzilam i dopiero dalam, nieco wiecej maki dalam, 1,5 szklanki, krowek tyle co w przepisie oprocz dwoch co sie powstrzymac nie moglam i bez ajerkoniaku bo nie mialam, dalam mleko zamiast tego, fajna wysoka puszysta baba

krowka1.jpg
 

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Owieczko super.
Ale ja to wolę jednak z ajerkoniakiem :cheers:
Szkoda że nie mam aparatu chyba trzeba będzie męza namówić na kupno.
A cukru myślę ze mozna dać mniej.
I polewa z krówek będzie super.
 

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Cieszę się ze smakowała.
:banana:
Pamietam jak byłam dzieckiem i nasz tato piekł ciasto na oko rozrzedzał pepsi i zagęszczał kasza manną z braku maki.Było super.
Tak mi się przypomniało i teraz myslę czym jeszcze ten ajerkoniak można zastapić poza mlekiem ?
 

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Robiłam tą babeczkę i wyszła pyszna - zniknęła w jedno popołudnie . Ajerkoniaku dałam trochę mniej niż w przepisie bo wyszedł ;) ale w sumie mi taka ilość odpowiadała, bo alkohol był dobrze wyczuwalny w cieście. Polecam.