Zapiekany makaron ze szparagami

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
PIekarnik rozgrzac do 200 stopni

300 g makaronu penne ugotowac al dente
350 g szparagów oczyścić, ugotować (ja gotowałam oddzielnie czubki i oddzielnie
łodygi
icon_smile.gif
)) w osolonej wodzie lub na parze
czubki odłożyć
łodygi zmiksowac z 150 g śmietany, doprawić pieprzem solą i gałką muszkat.
(ja dodałam do tej mieszanki trochę startego parmezanu)
80 g szynki gotowanej (włoskie prosciutto cotto mozna już u nas kupić) pokroić
w paski

makaron wymieszać z masą szparagowo - smietanową, dodać czubki szparagów i
szynkę
formę wysmarowac masłem, wyłozyć makaron

wymieszać 2 łyżki bułki tartej z 20 g parmezanu, dodać kilka zawijasków masła
icon_smile.gif

masę wysypać na makaron
zapiekać ok 15 min (pilnować ,zeby ser nie zaczął sie przypalać)
404424.jpg
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
o pycha! uwielbiam szparagi i chyba zaraz zacznie sie sezon... zdjęcie smakowite napewno sprobuje!