- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0

zdjęć pizzy nei umiem robic, ale byla pyszna, więc podaję recepturę/
ciasto robimy z jednego z ,,moich-reinhartowych" przepisów
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7...hlight=rzymskie
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...ghlight=pizz%EA
na zdjęciu wyżej jest na rzymskim ale nei tak cienko rozciągniętym, jak normalnie
w lodówce mamy zapas dzemu z bakłażanów https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...ighlight=d%BFem
dodajemy do tego trochę polpu pomidorowej z butelki , octu winnego i dodajemy przyprawy. Nie podgrzewamy broń boże.
a sera używamy takiego do starcia. Normalna mozzarella upieram się - jest zbyt wodnista (ta z zalewy). Reinhart zawsze pisze o low moisture nisko wilgotną mozzarellą - istnienie takiej i zalety potwierdziła kiedyś Bajaderka.
Dziś robiłam po raz pierszy z serem pizzarella za cale 17,50 kg. Wyszedł swietny innego na pizzę nie będę już kupować (zaznaczam, że President na pizzę jest koszmarny gumowo-mydlany
z ciastem postepujemy jak w przepisach, nakladamy MAŁO masy bakłażanowo-pomidorowej i posypujemy serem. Wszystko z pewną dozą umiarkowania!! Ciasto najlepiej jest najpierw ugniesc w krążek na silikonowej lub drewnianej stolnicy PPODSYPANEJ, potem trochę porozciagać w powietrzu a potem położyć na posypaną krupczatką łopatę i zsunąć (trzymając lopatę poziomo niemal, kąt 15 stopni góra i rwącymi ruchami zsuwamy na kamien lub grzejącą się w piecu blachę)
pieczemy ok 10 minut w 250 stopniach az ser sie zezłoci i brzegi nie będą blade.