Smakołyk z masą serową i makiem

Adria

Member
Gru 2, 2005
1,641
0
0
spróbujcie go zrobić a zapewniam, że nie pożałujecie ;)
Ciasto:-375g mąki
-20g drożdży
-180ml letniego mleka
-80g cukru
-50g miękkiego masła
-1 jajo, sól
Masa makowa:
-250ml mleka
-30g masła
-50g kaszy manny
-250g zmielonego maku
-100g cukru
-20ml rumu
Masa serowa:
-3 żółtka - 50g masła - 100g cukru - 2 op.cukru waniliowego - 4 łyżki mleka - 500g chudego twarogu - 2 łyżki budyniu waniliowego - starta skórka i sok z 1 cytryny (niekoniecznie) - rodzynki
Poza tym: 4 jabłka - 50g masła

Ciasto:składniki na ciasto wymieszać robotem kuchennym, ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.45 minut.
Masa makowa:mleko zagotować z masłem, wsypać kaszę mannę, gotować na wolnym ogniu ok.5 minut. Dodać mak, cukier i rum, wymieszać.
Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrami i masłem. Dodać mleko, przetarty ser, budyń w proszku, skórkę i 12 soku z cytryny, rodzynki i wymieszać.

Ciasto zagnieść, rozłożyć na blasze wyłożonej pergaminem, odstawić na 15 minut. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, wymieszać z resztą soku z cytryny. Na ciasto wyłożyć masę serową, potem makową, a na koniec jabłka, lekko wcisnąć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C ok.45 minut. Ciepłe ciasto posmarować roztopionym masłem.
smacznego!
 

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Spróbuję.
Tylko mam pytanie czy drozdzowe moze zrobic za mnie automat do chleba.
Bo ja taka noga do drożdzowego?
 

Adria

Member
Gru 2, 2005
1,641
0
0
ela2225 tak oczywiście, ale akurat to ciasto jest takie proste - tylko wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia ;)