Masa do napoleonki

Milunia

Member
Paź 29, 2004
141
0
16
1/2 l mleka
4 jajka
8 łyżek cukru + laska wanilii (lub cukier waniliowy)
2 łyżki mąki pszennej
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
ok. pół kostki masła 12,5 dkg
Mąki rozbić w małej ilości mleka, osobno ubić pianę z cukrem, dodać żółtka i ubijać. Dodać roztarte mąki z mlekiem, zagotować pozostałe mleko. Na gotujące mleko wlać powyższą mieszaninę.lekko pogotować ok. 5 min. Do gorącej masy dodać masło i wymieszać. Przestudzoną masą przekładać placki.
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Ja nie autorka ale mysle że zbyt gęste to nie bedzie - raczej zbyt treściwe :mrgreen: Chyba zeby nadziać troche biszkoptów to już OK.