1/2 l mleka
4 jajka
8 łyżek cukru + laska wanilii (lub cukier waniliowy)
2 łyżki mąki pszennej
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
ok. pół kostki masła 12,5 dkg
Mąki rozbić w małej ilości mleka, osobno ubić pianę z cukrem, dodać żółtka i ubijać. Dodać roztarte mąki z mlekiem, zagotować pozostałe mleko. Na gotujące mleko wlać powyższą mieszaninę.lekko pogotować ok. 5 min. Do gorącej masy dodać masło i wymieszać. Przestudzoną masą przekładać placki.
4 jajka
8 łyżek cukru + laska wanilii (lub cukier waniliowy)
2 łyżki mąki pszennej
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
ok. pół kostki masła 12,5 dkg
Mąki rozbić w małej ilości mleka, osobno ubić pianę z cukrem, dodać żółtka i ubijać. Dodać roztarte mąki z mlekiem, zagotować pozostałe mleko. Na gotujące mleko wlać powyższą mieszaninę.lekko pogotować ok. 5 min. Do gorącej masy dodać masło i wymieszać. Przestudzoną masą przekładać placki.