Ciasto jabłkowe z polewą orzechowo-karmelową

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ciasto:
1/2 kg mąki
30 dkg masła
15 dkg cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej smietany

Z podanych składników zagnieść ciasto jak klasyczne
kruche czyli najpierw mąka+proszek,masło zimne na kawałki rozetrzeć w
mące,dodać żółtka i jajko i śmietanę.Podzielić na 4 części,rozwałkować i z
każdej upiec osobno placek w tortownicy.

Masa jabłkowa
2 kg jabłek
10 dkg cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisiel cytrynowy

Jabłka obrać zetrzeć,włozyc do garnka i wsypać cukier.Kisiel lub makę
wymieszać z niedużą ilością wody lub z sokiem spod jabłek i wlac
do gotujących się jabłek,zagotować.Masę ostudzić.

Masa orzechowa
30 dkg orzechów najlepiej laskowe i włoskie zmieszane pół na pół
10 dkg masła
10 dkg cukru
2 łyżki miodu
Wszystkie składniki wrzucić do garnka i gotować ok.5-10 minut aż
zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru.

Upieczone placki przekładać masą jabłkową,a na wierzch wylać masę
orzechowo-karmelową(placki przekładać w tortownicy żeby się nie rozsunęło bo
wychodzi dość wysokie ciasto).Zostawić do zastygnięcia i przegryzienia się
najlepiej na noc.