- Gru 28, 2005
- 29,115
- 0
- 0
KREM Cytrynowy WŁOSKI DO TORTÓW
Składniki:
1/2 l mleka, 25 dag cukru, skórka z cytryny bez białego miąższu, 5 dag mąki, 6 żółtek
Mleko zagotować ze skórką cytrynową lub laską wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu mąkę. Z mleka usunąć skórkę i wlewać jeszcze gorące po troszku do żółtek ciągle energicznie mieszając. (ZACHOWAC ostroznosc)
Tak przyrządzony roztwór postawić na małym ogniu na płytce i cały czas mieszając doprowadzić powoli do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 3 min, zdjąć z ognia, chwilę jeszcze pomieszać. Podczas studzenia się masy co jakiś czas zamieszać, aby nie utworzył się kożuch.
Składniki:
1/2 l mleka, 25 dag cukru, skórka z cytryny bez białego miąższu, 5 dag mąki, 6 żółtek
Mleko zagotować ze skórką cytrynową lub laską wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu mąkę. Z mleka usunąć skórkę i wlewać jeszcze gorące po troszku do żółtek ciągle energicznie mieszając. (ZACHOWAC ostroznosc)
Tak przyrządzony roztwór postawić na małym ogniu na płytce i cały czas mieszając doprowadzić powoli do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 3 min, zdjąć z ognia, chwilę jeszcze pomieszać. Podczas studzenia się masy co jakiś czas zamieszać, aby nie utworzył się kożuch.