Ciasto z jabłkami, bardzo smaczne.

Miłka

Member
Mar 20, 2006
24
0
0
Jabłecznik

Ciasto:

250 g cukru pudru [można dać mniej]
300 g mąki pszennej
5 jaj
1 masło
6 łyżek kwaśnej śmietany
1 proszek do pieczenia [mały]
3 łyżki kakao

Jabłka przygotować wcześniej, aby ostygły.

2 kg jabłek zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać łyżkę masła, jeden cukier waniliowy i bakalie [np. rodzynki, skórka pomarańczowa. Trochę poddusić, przestudzić.

Wykonanie ciasta:

Żółtka + cukier + masło utrzeć, dodawać stopniowo śmietanę, aż powstanie jednolita masa, pianę ubić z białek, dodać do masy i na górę mąkę z proszkiem, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, gdy będzie za gęste, dodać 2-3 łyżki śmietany. Ciasto ciemne dajemy na spód, następnie jabłka i ciasto jasne. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku [185 st, około 50 min.]. Po upieczeniu górę można posypać cukrem pudrem.
Zdjęcie poniżej:
http://free.of.pl/l/lukasz.f/img/jab.JPG