- Paź 30, 2004
- 27,454
- 7
- 38
Proporcje marynaty na 10 dużych skrzydełek z kurczaka.
Składniki:
-4 liście limonki kaffir świeże lub suszone
-1 świeże lub ususzone tajskie chilli czerwone
-4 ząbki czosnku
-4 cm galangalu lub imbiru świeżego
-sok i skórka starta z 1/2 limonki
-3 łyżki sosu sojowego
-3 łyżki sosu rybnego
-1 łyżka cukru brązowego lub trzcinowego albo miodu
-2-3 łyżki oleju
Utrzeć w moździerzu liście limonki z chilli na proszek,dodać pokrojony czosnek i galangal/imbir i ucierać dalej,dodać resztę składników i na końcu wlewać powoli olej ciągle mieszając do uzyskania emulsji.Skrzydełka oblać marynatą i zostawić na conajmniej 12 godzin w lodówce.Grillować z obu stron aż będą miękkie,można polewać je pozostałą marynatą w trakcie pieczenia.
A tu skrzydełka w towarzystwie kaszanki,boczku i paluszków <!--emoid--><!--endemo-->
Składniki:
-4 liście limonki kaffir świeże lub suszone
-1 świeże lub ususzone tajskie chilli czerwone
-4 ząbki czosnku
-4 cm galangalu lub imbiru świeżego
-sok i skórka starta z 1/2 limonki
-3 łyżki sosu sojowego
-3 łyżki sosu rybnego
-1 łyżka cukru brązowego lub trzcinowego albo miodu
-2-3 łyżki oleju
Utrzeć w moździerzu liście limonki z chilli na proszek,dodać pokrojony czosnek i galangal/imbir i ucierać dalej,dodać resztę składników i na końcu wlewać powoli olej ciągle mieszając do uzyskania emulsji.Skrzydełka oblać marynatą i zostawić na conajmniej 12 godzin w lodówce.Grillować z obu stron aż będą miękkie,można polewać je pozostałą marynatą w trakcie pieczenia.
A tu skrzydełka w towarzystwie kaszanki,boczku i paluszków <!--emoid--><!--endemo-->
Ostatnią edycję dokonał moderator: