Kiszenie barszczu*

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Zakisiłam, jest pyszny!
Czy trzeba go teraz jakoś przecedzić i wywalić buraski i dać do lodówy czy może coś innego z nim zrobić?
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Carbo, udały się i to bardzo.
Teraz sobie stale kiszę i codziennie szklaneczkę takowego, na poprawę żelaza, wychylam :cheers:
 

matriocha

Member
Wrz 23, 2004
1,096
0
0
A ja tego wątku przed świętami nie widziałam :cry: i mój pierwszy spleśniał bo tego chleba nie wyjęłam :cry:
Ale jeszcze sprubuje może już jutro :mrgreen: : Kto wie
icon_smile.gif


Justyna
 

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Uwielbiam ten barszcz robi go moja teściowa kisi zazwyczaj ok 5 dni ale ona nigdy tego chleba nie wyjmuje i nigdy jej nie spleśniał (przynajmniej ja nic nie wiem o tym) :gruebel: :gruebel: :gruebel:
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
ja dzisiaj znowu zakisilam

Agata, bo pewnie chleb jest tylko na prawdziwym zakwasie, bez dodatkow drozdzy, jak sa drozdze to moze splesniec
 
Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Jeżeli pleśń pojawia się na wierzchu, to raczej grzybnia jest już w całości. Ja bym wylał.
 

pandoria

Member
Lut 26, 2007
43
0
0
a ja mam pytanie jak to jest jeśli zakiszę to jak mam go przechowywać, bo wolała bym go wlać do butli i zostawić tylko jest problem u mnie to ani zimnego miejsca ani lodówka nie jest za duża doradźci jak można przechowywać taki barszcz
 

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
Ja robię bez chleba , tylko woda , buraki , czosnek i odrobina kminku, nigdy nie pleśnieje, stoi sobie w normalnej pokojowej temp. i po 5 dniach jest gotowy . Na koniec zakwas przecedzam , wlewam do wyparzonych butelek i trzymam w lodówce.Na zakwas można wlać cienką warstwę oleju, u mnie nie ma takiej potrzeby, po tygodniu zakwasu już nie ma
icon_lol.gif

Co do przechowywania, to nie mam pomysłu jak można inaczej niż w lodówce (lub zimnej piwnicy).
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Teraz jest chłodniej, to na balkonie można jak się posiada balkon
fiesgrins.gif

właśnie zakwasiłam i zlałam do słoików - idę się go napić
cheers.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ja nie daje chleba, a 1-2 lyzki zuru.

przypomnialy mi, ze nie kupilam kapusty do ukiszenia!
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Chleb żytni czy pszenny na zakwasie?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ja daje zytni
ale to chyba nie ma duzego znaczenia.
Chodzi o to, zeby byly dzikie drozdze. Pewnie woda z ogorkow czy troche soku z kapusty tez by nie byly zle.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Buraki po ukiszeniu można ugotować (nie rozgotować !!!) Po wystudzeniu zetrzeć na tarce, wymieszać z tartym chrzanem i doprawić solą pieprzem i cukrem. Rewelacja do szynki świątecznej i innych wędlin i mięs.
Bahus
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Mysle, ze tak, skoro Ker daje zur- to przeciez w zasadzie to samo
icon_smile.gif

Tylko zastanawiam sie czy od tej maki nie zmetnieje.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
wlasnie dlatego w/g mnie lepiej dac zuru - samej wody jak jest ustany.
A zakwas na pewno tez skoro chleb mUSI byc na zakwasie.
ZImno nie chce kisnac.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: