Kiszenie barszczu*

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Dziękuję za rady.

Dziś piekę chleb na zakwasie to w zasadzie jest mi wszystko jedno.
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
no mi nie
icon_wink.gif


chyba jednak zakisze buraki bez zakwasu, szkoda by bylo, by zmetnialo
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Nastawiłam dzisiaj. Zobaczymy co z tego będzie. Specjalnie na tę okazję upiekłam chleb na zakwasie, żeby mieć pewność. Mojej mamie nigdy nie wyszedł taki barszczyk na miejscowym chlebie.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
chyba musze nowy nastawic. Cos metnieje na wierzchu.
Boje sie postawic przy zrodle ciepla - na podlodze, bo jak maly dorwie to koniec.
Zostawilam na kuchence, a tam zawierucha od wyciagu, bo wichury na dworze...
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Hmm...

Po jednym dniu pojawiły się w niektórych miejscach bąbelki. Nie wiedziałam czy kromka ma być całkiem zanużona czy też nie więc położyłam ją tak by sama napiła się tyle ile chce.

Po dwóch dobach w niektórych miejscach pojawiło się coś w rodzaju kożucha. Czy to ok? :|
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,670
490
83
ja robię z dodatkiem zakwasu ,super wychodzi tzn łyżke zakwasu zalewam 1/2 szklanki wody ,mieszam aż się roztopi ,zostawiam na 2- godziny i dolewam do kiszenia ,tylko płyn
Mi sie nie robi kożuch ,więc nie wiem
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Hmm... Poobserwuję do jutra i najwyżej nastawię drugi tylko się waham między dodaniem wody z kiszonych ogórków a właśnie zakwasem.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,670
490
83
fajny wychodzi barszcz zakwaszany właśnie sokiem z ogórków ,ja tak robię jak nie mam tego barszczu kiszonego,po prostu pycha

I myślę ,że przyspieszy też kiszenie tego z buraków barszczu -toć ma te fajne bakterie
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wode od ogórków daje zawsze do barszczu ukraińskiego.
Mmmmmmmm
mniam.gif
 

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0

Załączniki

  • DSCN0928_maly.jpg
    DSCN0928_maly.jpg
    34.1 KB · Wyświetleń: 0

Deanne

Member
Lis 15, 2006
52
0
0
Kilka dni temu nastawilam zakwas, bo naszlo mnie na barszczyk i .. splesnial. Nie wiem dlaczego! A robilam juz kilka razy i zawsze wychodzil. Jak zwykle buraki i czosnek zalalam woda i sloj przykrylam gaza, po czterech dniach okazalo sie, ze jest plesn.
Chleba nie dodaje -wiem ze od chleba czasami zakwas plesnieje. Co moglo sie stac??
Moze powinnam mieszac???? Moze mial za zimno?? Albo przegapilam moment skwaszenia i zlania do butelki???
Jak myslicie??
PS. Obok postawilam zakwas na zurek i jest ok.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
seniorka @ 5 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=785018Podaję dziś wersję bardziej pracochłonną obejmującą kiszenie barszczu, co możemy zrobić na dość długo przed świętami. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja".

Kwas buraczany
4 - 5 buraków ( może być więcej, zależy jaki mamy słój)
przegotowana woda
kromka razowego chleba

Umyte, obrane i pokrojone w plastry intensywnie czerwone buraki układamy w słoju, zalewamy przegotowaną wodą, tak by przykryła buraki. Na wierzchu kładziemy celem przyspieszenia kiszenia, kromkę razowego chleba. Słój obwiązujemy gazą i stawiamy w najcieplejszym miejscu kuchni. Po czterech, pięciu dniach ostrożnie usuwamy pianę, jaka uformuje się na powierzchni i zlewamy do czystych butelek klarowny, rubinowoczerwony kwas buraczany. W szczelnie zakorkowanych butelkach i w chłodnym miejscu możemy go przechowywać do dwóch miesięcy.
Tak ja kiszę barszcz, a chleb daję taki ze sklepu, po prostu razowiec. Nie wszystkim ten kwas się udawał, więc to chyba nie jest regułą, że zawsze się udaje. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Ja nie mam takich kłopotów. Odezwałam się tylko dlatego, żebyście nie przejmowały się pianą, bo ona się tworzy po kilku dniach.
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
mój wyszedł bardzo gęsty nawet ciągnący - jak ten Krakusa. Czy tak może być??? Jest klarowny, ale gęęęęsty. Z buraków i czosnku tylko. Czy ktoś tak miał????
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0