- Paź 27, 2004
- 2,528
- 0
- 0
Močnik to jest od wiekow ulubiona slowenska potrawa. Moje dzieci moglyby go jesc codziennie.
Przepis jest bardzo prosty, ale sposob wykonania trudno opisac, dlatego czekalam az dostane cyfrowke. I przepraszam za bledy.
- 1 litr mleka,
- szczypta soli,
- 1 cukier waniliowy.
Mleko zagotowac razem z cukrem i odrobinka soli.
Teraz przygotowac:
- okolo 100 g maki,
- 1 jajko.
Make sypac na talerz tak aby cala powierzchnia byla rownomiernie wysypana, w srodek rozbeltane jajko. Powiedzmy ze to jest na srodek:
Teraz rozdrobnic make z jajkiem miedzy palcami (uzywajac oczywiscie rowniez drugiej reki ktora ja trzymalam aparat). Zaczynamy od srodka, wyrabiamy miedzy palcamy, powoli palcami dodajemy ta make z krawedzi talerza do srodka. Maka ma wchlonac cale jajko i vice versa. Do tego trzeba nabrac troche wprawy, ale warto. Na poczatku sklejalo mi sie w kule, a teraz umiem juz tak jak moja babcia. Sekret polega na tym by dodawac make w razie potrzeby, ale jednak nie za duzo.
Wsypac do mleka:
Gotowac okolo 20-30 minut w sredniej temperaturze, az do konsystencji srednie gestej kaszki:
Jesc:
Przepis jest bardzo prosty, ale sposob wykonania trudno opisac, dlatego czekalam az dostane cyfrowke. I przepraszam za bledy.
- 1 litr mleka,
- szczypta soli,
- 1 cukier waniliowy.
Mleko zagotowac razem z cukrem i odrobinka soli.
Teraz przygotowac:
- okolo 100 g maki,
- 1 jajko.
Make sypac na talerz tak aby cala powierzchnia byla rownomiernie wysypana, w srodek rozbeltane jajko. Powiedzmy ze to jest na srodek:
Teraz rozdrobnic make z jajkiem miedzy palcami (uzywajac oczywiscie rowniez drugiej reki ktora ja trzymalam aparat). Zaczynamy od srodka, wyrabiamy miedzy palcamy, powoli palcami dodajemy ta make z krawedzi talerza do srodka. Maka ma wchlonac cale jajko i vice versa. Do tego trzeba nabrac troche wprawy, ale warto. Na poczatku sklejalo mi sie w kule, a teraz umiem juz tak jak moja babcia. Sekret polega na tym by dodawac make w razie potrzeby, ale jednak nie za duzo.
Wsypac do mleka:
Gotowac okolo 20-30 minut w sredniej temperaturze, az do konsystencji srednie gestej kaszki:
Jesc:
Ostatnią edycję dokonał moderator: