roladki z indyka ze szpinakiem

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
pierś z indyka ( lub z kurczaka)
pokroić na plastry, rozbić dość cienko.
"placuszki" z mięsa przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
przygotować masę:
poddusić w rondelku szpinak(ja użyłam mrożonego)z dodatkiem masła, śmietanki, soli ( może ktoś chce jeszcze jakichś innych przypraw)na tyle, żeby odparować nadmiar wody ( żeby powstała dość gęsta papka)
Posmarować masą mięso, włożyć kawałek żółtego sera, zwinąć ciasno w rulonik, każdy posmarować odrobiną masła, zawinąć ciasno w folię aluminiową jak cukierek, włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać troszkę wody, upiec w piekarniku. Piekłam ok. pół godziny, bo były nieduże. Bardzo smaczne mi wyszły:
roladki0012ym.jpg

roladki0048cv.jpg
[/quote]
 

askahi

Member
Sty 12, 2006
24
0
0
BeataSz @ 30 May 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=301377pierś z indyka ( lub z kurczaka)
pokroić na plastry, rozbić dość cienko.
"placuszki" z mięsa przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
przygotować masę:
poddusić w rondelku szpinak(ja użyłam mrożonego)z dodatkiem masła, śmietanki, soli ( może ktoś chce jeszcze jakichś innych przypraw)na tyle, żeby odparować nadmiar wody ( żeby powstała dość gęsta papka)
Posmarować masą mięso, włożyć kawałek żółtego sera, zwinąć ciasno w rulonik, każdy posmarować odrobiną masła, zawinąć ciasno w folię aluminiową jak cukierek, włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać troszkę wody, upiec w piekarniku. Piekłam ok. pół godziny, bo były nieduże. Bardzo smaczne mi wyszły:
roladki0012ym.jpg

roladki0048cv.jpg
Przepyszne!!! I takie szybciutkie i bezproblemowe!!! Rewelacja, juz wisalam do swojego kajecika "sprawdzonych i zawsze dobrych" przepisow.
icon_smile.gif
 

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Jutro beda na obiad, a ze kupilam dosc duzo miesa, to chce wyprobowac czesc ze szpinakiem ( kochamy szpinaczek) a czesc z suszonymi grzybami, ktore najpierw poddusze troszke.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Sa smakowite, sprawdzilam , w zasadzie to sobie je pzrygotowalam na obiad na niedziele, ale nie wytrzymalam i zrobilam jesdna roladka na probe, ale ni ew piekarniku tylko normalnie w garnuszku tez z odrobina wody. Pyszne dellikatne, ale farsz raczej pikantny u mnie. Do tego sos grzybowy.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
hofi, nadziałaś grzybami? Ja jeszcze planuje nadziac suszonymi pomidorami. Te moje szpinakowe raz robilam z sosem koperkowym a raz z pieczarkowym, z grzybowym tez na pewno pysznie bylo.
 

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Jestem juz po obiedzie wiec moge powiedziec ze pycha byly, ale cos mi ser wyciekl za bardzo, moze za goraco mialy. Planuje tez zrobic z suszonymi pomidorami. Kiedy bede robic nastepnym razem ze szpinakiem to do tego dam groszek z marchewka z ziolami prowansalskimi w serowym sosie.

Beatko a te pomidory to trzeba jakos przygotowac zanim sie je zawinie w miesie czy wystarczy posypac?? Nie robilam nigdy ale jadlam poledwiczki z nimi podobnie robione i mi bardzo smakowaly.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
A ja jeszcze nie wiem jak zrobię, bo nie robiłam, dopiero planuję
icon_wink.gif
icon_razz.gif
Ja z jedzeniem improwizuję zawsze, jak cos za pierwszym razem nie tak, to przeinaczam dotąd, aż mnie zadowoli
icon_smile.gif
. Zobaczymy jak będzie z tym nadzieniem pomidorowym...