Torcik serowy

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
siedzi w piecu, za 15 minut wyjmuję, sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie :
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Imamciu foty!! foty!! :mrgreen:
 

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Imamciu i jak serniczek :
Tez mam ochote zrobić może jeszcze dzisiaj tylko serek marscapone musze dorwac
icon_smile.gif
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Róbcie, dziewczyny, uff, wyszedł!
Fotki wieczorem, jak zdążę coś sfotografować po przyjściu z pracy ;)
Naprawdę nie opada!!!!!! W konsystencji dla mnie akurat! To jest to, czego szukałam w kwestii sernikowej! Nie chciało mi się ciasta kruchego zapiekac, więc na spód powędrowały biszkopty okrągłe. Późno było jak wyjęłam z pieca, i nie zrobiłam polewy. Może nastepnym razem zwiększę ilość cukru nieznacznie, bo moi lubią słodki sernik. Ale Joanno - dzięki za przepis!!!! Już jest w ulubionych. :banana: :dance:
 

nelly26

Member
Paź 25, 2005
79
0
0
mozna jakimś innnym serkiem zastąpić serek mascarpone?
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
nie wytrzymie, ide robić :mrgreen: mam tylko pytanko: czy tą gazete trzeba jakoś przymocowac czy ona nie odpadnie sama?? :dump:
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Adria

Member
Gru 2, 2005
1,641
0
0
Dodałam za to cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny.
faktycznie do przegapiłam :dump: ja tak prawie zawsze czytam składniki, potem trochę zerknę jak się robi, a już całość czytam jak mam się zabrać do pieczenia :mrgreen:
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Gazeta mokra sama się trzyma formy. Ja robiłam z sera półtłustego z Garwolina i mascarpone z Piątnicy, bo takie dostałam w osiedlowym sklepie :mrgreen:
Dopiero po wstawieniu do piekarnika przeczytałam, że ser półtłusty miał 3,6% tłuszczu. Ale i tak wyszło :mrgreen:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
no mój sernik już też gotowy szkoda tylko że mi opadł (i to znacznie), niepotrzebnie do piekarnika zajrzałam po 50 minutach :oops: piekłam wi większej blaszce 30cm i myślałam że może juz gotowy będzie... :dump:
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Róbcie, dziewczyny, uff, wyszedł!
Fotki wieczorem, jak zdążę coś sfotografować po przyjściu z pracy ;)  
Naprawdę nie opada!!!!!!  W konsystencji dla mnie akurat! To jest to, czego szukałam w kwestii sernikowej! Nie chciało mi się ciasta kruchego zapiekac, więc na spód powędrowały biszkopty okrągłe. Późno było jak wyjęłam z pieca, i nie zrobiłam polewy. Może nastepnym razem zwiększę ilość cukru nieznacznie, bo moi lubią słodki sernik. Ale Joanno - dzięki za przepis!!!! Już jest w ulubionych.
Bardzo się cieszę, że się udał i smakował. Ja również stwierdziłam, że znalazłam w końcu przepis na sernik doskonały. Lubiący bardzo słodkie ciasta faktycznie mogą dać więcej cukru, ale dla mnie jest w sam raz. Korzystając z innych przepisów zawsze muszę zmniejszać jego ilość. W oryginalnym przepisie posypuje się sernik cukrem pudrem, więc to też dodaje trochę słodyczy.
Ja piekłam z sera teoretycznie półtłustego, a faktycznie - o 3% zawartości tłuszczu.
Ponieważ okazał się dosyć rzadki, zmniejszyłam ilość mleka do 1/2 szklanki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
no mój sernik już też gotowy szkoda tylko że mi opadł (i to znacznie), niepotrzebnie do piekarnika zajrzałam po 50 minutach :oops: piekłam wi większej blaszce 30cm i myślałam że może juz gotowy będzie... :dump:
Szkoda, że opadł, ale mam nadzieję, że Cię to nie zniechęci do podjęcia następnej próby, bo byłoby szkoda! Wierzę, że mimo wszystko będzie Ci smakował.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Joasiu pyszny jest!! cieniutki ale naprawdę pyszny. Oczywiście że nie poprzestane na jednej próbie :mrgreen: Mój Maciek za bardzo lubi serniki żeby pozwolił mi o nich zapomnieć ;)
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Dziewczyny pokazcie zdjecia swoich ciast.
Pewnie nie ma juz czego pokazywac.
:lol:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
ja chciałam dać fotke ale akumulatorki zaginęły w akcji :dump: jak wszystko co dostanie sie w łapki mojej siostry... 8) ale postaram sie poszukać i jak zdąrze to jutro fotke wstawie
icon_smile.gif
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Joanno, dziekuję! To jest przepis na mój sernik DOSKONAŁY.
Juz nie szukam innych przepisów!
Wreszcie sernik naprawdę puszysty, z dziurkami powietrza w środku, niezbyt suchy i absolutnie nie za mokry. Słodki tez w sam raz. Czego chciec więcej?

Piekłam w tortownicy 28 cm, wszystkie ingrediencje ściśle wg przepisu. Ser w końcu dałam normalny z kostki (mielony) półtłusty (4-5%tłuszczu), bo kupiony wiaderkowy okazał się kwaśny :evil: .
Sernik wyrósł bardzo wysoko, ze 2 cm ponad tortownicę, potem prawie wrócił do objetości początkowej - surowego ciasta.


Dziewczyny pokazcie zdjecia swoich ciast.
Pewnie nie ma juz czego pokazywac.
:lol:
Jak będzie jeszcze co, to sfotografuję :lol:
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
skusiłam sie dzis na ten sernik ale mi opadł-wrócił do swojej pierwotnej wielkosci podobnie jak Nadii.
icon_sad.gif
od czego to zalezy? uzywacie papieru do pieczenia, ja tak? moze dlatego? hmm.. :gruebel: napewno upieke jeszcze ten sernik nieraz bo podoba mi się ten przepis i kiedys mi się uda tak jak Joannie teraz czekam na degustacje i opinie domowników trzymajcie kciuki!