Torcik serowy

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
cieszcie sie dziewczyny że jest takiej wielkości jak na początku...mój pomniejszył sie dwukrotnie :mrgreen: :lol:
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
skusiłam sie dzis na ten sernik ale mi opadł-wrócił do swojej pierwotnej wielkosci podobnie jak Nadii.
:( od czego to zalezy? uzywacie papieru do pieczenia, ja tak? moze dlatego? hmm.. :gruebel:
Hmmm, nie uważam, że sernik "opadł", bo był :)!: ) puszysty i miał w zasadzie strukturę chleba (dziurki oczywiście mniejsze).Masa wypełniła po brzeg prawie całą tortownicę (28cm).

Papier do pieczenia położyłam tylko na dno tortownicy, boków niczym nie smarowałam.

PS. Nie ma już czego fotografować.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,342
3,588
113
Nadiu, bardzo się cieszę, że Twoja opinia na temat tego sernika jest identyczna jak moja. Jednakowe mamy też obserwacje z przebiegu pieczenia - mój sernik też wyrósł na około 2 cm powyżej brzegu tortownicy, a potem delikatnie opadł prawie do pierwotnej wysokości, czyli do brzegu tortownicy, co uważam za sukces, bo inne serniki zwykle opadaja bardziej, a do tego - nierównomiernie. A ten był równiutki jak stół.
Tortownicy niczym przed pieczeniem nie smarowałam.
Sernik wyszedł mi bardzo puszysty, wręcz - piankowy, ale przy tym idealnie wilgotny. Ponieważ bardzo smakował rodzince, niedługo będzie powtórka z rozrywki. Z pewną drobną innowacją...
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
o to moge sie przynajmniej czyms pochwalić- mój też był prosty jak stół! :mrgreen: :lol:
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Wstawiam, nareszcie mam chwilę, żeby powspominać super serniczek :mrgreen:

 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
:mniam:

Cały dzień mi się twarogu takiego sernikowego chce.......... :roll:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
o kurcze ale śliczny :shock: będę jeszcze raz próbowała, nie ma sznas
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Sylwia, - brak okazji to też okazja :mrgreen: tak kiedys mawiali starzy górale :mrgreen: Bierz sie do pieczenia i wstawiaj fotę. Sio do kuchni
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Cały dzień mi się twarogu takiego sernikowego chce..........
Ilonko, do domku i do garów! Szybko sie robi, ja z wrodzonego lenistwa w malakserze wszystko oprócz piany i wuala
Eh...
W domu to niestety muszę obiad tacie zrobić (mama sobie urlopuje ;) a ktoś musi gotować
icon_smile.gif
)
Wymyślę jakąś okazję i bankowo obadam ten serniczek :mrgreen:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Imamciu w tygodniu już nie pieke bo tata krzyczy za zbyt wysokie rachunki za prąd :lol: Nie będę staruszka stresowała ;) na weekend już zamówiona została szarlotka wiec postaram się za 2 tygodnie
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
piekny sernik tez spróbuje ponownie! jednak zanim pujde do kuchni chciałabym zapytac się jeszcze raz o ten papier do pieczenia :oops: tylko na spód tortownicy? boki nie przykleja się? kiedy sernik opada(przy zmianie temperatury czy po upieczeniu?) czy wasz też stał się mniej wilgotny na drugi dzień? ah te serniki... :denknach:
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,342
3,588
113
Ja wogóle nie używałam papieru do pieczenia ani nie natłuszczałam tortownicy, bo do kruchego ciasta nigdy tego nie robię. Ono ma w sobie wystarczającą ilość tłuszczu, by się do niej nie przykleić. Boki jak widać na zdjęciach nie przyklejają się.
icon_smile.gif

Sernik po zmianie temperatury nie opada, dopiero po upieczeniu. Ale tym nie ma się co przejmować, bo taka już natura serników. Ten na szczęście opada niewiele.
icon_smile.gif
I równo... Mnie opadł może ze 2 centymetry...
Mój sernik nie wysechł nawet na trzeci dzień, ale przechowywałam go w zamkniętym pojemniku w lodówce.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,342
3,588
113
mozna jakimś innnym serkiem zastąpić serek mascarpone?
W oryginalnym przepisie stało- serek śmietankowy ( mascarpone)
Wydaje mi się, że może być każdy serek pełnotłusty o podobnej do mascarpone zawartości tłuszczu, na przykład serek Alpendorf sahnig ( 70% tłuszczu w suchej masie), który wypatrzyłam ostatnio w Lidlu i który mam zamiar do tego sernika wypróbować.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
No i ja sie przymierzam do tego sernika, bo jako pies na serniki nie moge zadnemu popuscic. Tylko mnie te gazety sresuja, jako ze ja manualnie jestem kiepska, czy one sie nie poluzuja i nie spadna w tym piekarniku, jak je przymocowac do tortownicy?
icon_smile.gif


A sernik wyglada bosko, dziewczyny te Wasze zdjecia mnie po prostu o slinotok przyprawiaja.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Syso gazety nie odpadają, same trzymają się na tortownicy
icon_smile.gif
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
syso miałam podobne obawy ale zupełnie niepotrzebnie bo woda sprawia że sie trzymaja tortonicy! oczywiście bedziesz wyjmowała suche i sztywne gazety!
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0