Jest to przepis mojej przyszlej, miejmy nadzieje, tesciowej - niekoronowanej krolowej ciast drozdzowych. Szybciutki, latwiutki i bardzo, ale to bardzo pyszny!!!
4-5 jaj
szkl. cukru
1 cukier waniliowy (30g)
szklanka mleka letniego
paczuszka drozdzy (7g)
ciut soli
2 lyzki oliwy + 2 lyzki stopionego masla
starta skorka z 1 cytryny
500g maki
bakalie wedle uznania
Jajka rozstrzepac z cukrami trzepaczka, dodac mleko, tluszcze, sol i drozdze i trzepac dalej. Dodac skorke cytrynowa, make (przesiana przez sito najlepiej, ale niekoniecznie) i trzepac dalej "napowietrzajac ciasto", tzn. wpuszczajac powietrze do srodka. Jesli za geste, to postepowac tak samo, tyle, ze lyzka.
Zostawic do wyrosniecia pod szmatka, do podwojenia objetosci. Musi ja naprawde podwoic!
Delikatnie wmieszac bakalie (ja daje standardowo rodzynki, kandyzowana skorke pomaranczowa, czasem morele lub borowki suszone). Wlac do natluszczonej formy z kominem (max. do 2/3 objetosci, bo jeszcze urosnie) i piec w 170 C przez ok. 40-50 minut. Smacznego, u mnie juz babka pachnie!!!
P.S. W warunkach amerykanskich (maka i te sprawy) tez wychodzi przepyszna i chwala jej za to!!!
4-5 jaj
szkl. cukru
1 cukier waniliowy (30g)
szklanka mleka letniego
paczuszka drozdzy (7g)
ciut soli
2 lyzki oliwy + 2 lyzki stopionego masla
starta skorka z 1 cytryny
500g maki
bakalie wedle uznania
Jajka rozstrzepac z cukrami trzepaczka, dodac mleko, tluszcze, sol i drozdze i trzepac dalej. Dodac skorke cytrynowa, make (przesiana przez sito najlepiej, ale niekoniecznie) i trzepac dalej "napowietrzajac ciasto", tzn. wpuszczajac powietrze do srodka. Jesli za geste, to postepowac tak samo, tyle, ze lyzka.
Zostawic do wyrosniecia pod szmatka, do podwojenia objetosci. Musi ja naprawde podwoic!
Delikatnie wmieszac bakalie (ja daje standardowo rodzynki, kandyzowana skorke pomaranczowa, czasem morele lub borowki suszone). Wlac do natluszczonej formy z kominem (max. do 2/3 objetosci, bo jeszcze urosnie) i piec w 170 C przez ok. 40-50 minut. Smacznego, u mnie juz babka pachnie!!!
P.S. W warunkach amerykanskich (maka i te sprawy) tez wychodzi przepyszna i chwala jej za to!!!