- Wrz 16, 2004
- 886
- 0
- 0
Wołowina z marynaty
1 kg wołowiny od szynki
2 łyżki tłuszczu
100 g słoniny
sól
marynata:
1 szklanka wody
1 szklanka octu winnego
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka imbiru
5 ziarenek czarnego pieprzu
4 goździki
4 ziarenka jałowca
Wołowinę umyć. osuszyć. Słoninę pokroić w słupki długości ok. 3 cm. Naszpikować nimi mięso. Ocet i wodę wlać do rondla, dodać przyprawy, zagotować, ostudzić. Mięso zalać marynatą, odstawić na noc do lodówki. Mięso wyjąć marynaty, odsączyć. oprószyć solą, związać, jeśli trzeba. Włożyć do brytfanny, posmarować tłuszczem. Marynatę przecedzić. Wołowinę piec przez 2 godz. w temp. 180°C, polewając marynatą i sosem z pieczenia. Zdjąć nitkę. Podawać z puree ziemniaczanym i jarzynami.
.
1 kg wołowiny od szynki
2 łyżki tłuszczu
100 g słoniny
sól
marynata:
1 szklanka wody
1 szklanka octu winnego
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka imbiru
5 ziarenek czarnego pieprzu
4 goździki
4 ziarenka jałowca
Wołowinę umyć. osuszyć. Słoninę pokroić w słupki długości ok. 3 cm. Naszpikować nimi mięso. Ocet i wodę wlać do rondla, dodać przyprawy, zagotować, ostudzić. Mięso zalać marynatą, odstawić na noc do lodówki. Mięso wyjąć marynaty, odsączyć. oprószyć solą, związać, jeśli trzeba. Włożyć do brytfanny, posmarować tłuszczem. Marynatę przecedzić. Wołowinę piec przez 2 godz. w temp. 180°C, polewając marynatą i sosem z pieczenia. Zdjąć nitkę. Podawać z puree ziemniaczanym i jarzynami.
.
Ostatnią edycję dokonał moderator: