Marynowane rzodkiewki

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Pogonili mnie z nieba to tu wpisuję :mrgreen:

MARYNOWANE RZODKIEWKI



rzodkiewek tak z 4 pęczki-mi wyszło 1 litrowy słoik
sos 1/3 szklanki dobrego oleju -ja dałam słonecznikowy
4 łyżki sosu sojowego -ja dałam Tamari-bo ten mi najlepiej odpowiada
4 łyżki wytrawnego sherry-ja nie miałam -dałam 1 łyżkę octu jabłkowego
1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
sól
1łyżeczka cukru -ja dałam brązowy
Rzodkiewki ,umyć itc ,przekroić na pół lub na ćwiartki
Do słoika wlać 2łyżki wody ,rozpuscić w niej cukier,dodać przepuszczony przez praskę czosnek,olej,sos sojowy,imbir,sól i szerry(ocet )
Wsypać rzodkiewki.Słoik zakręcić i mocno nim potząsać.Schować do lodówki na 4 godziny ,w tym czasie kilkakrotnie potrząsać słoikiem.
Pyszne wyszło ,rzodkiewki zmieniają kolor
Nie wiem jak długo to postoji ,bo u mnie reszta dziś zjedzona -cały czas w lodówce w tym sosie stała
Podając odsączałam z sosu

jEST TO ŚWIETNY SPOSÓB NA WYKORZYSTANIE RZODKIEWEK KTÓRYCH MAMY ..AŻ TYLE" lub nie pierwszej świerzości
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ale super pomysł! Jutro robię!
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0
swietny pomysl Margot
anbetung.gif
! Wyprobuje w najblizszym czasie
daumen.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Zrobione i zjedzone. Zdjęcie zrobiłam telefonem i jest marnej jakości
 

Załączniki

  • Obraz_001.jpg
    Obraz_001.jpg
    221.5 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Jeszcze jak. Już w tym samym sosie siedzą następne. Twój przepis dałam siostrze, zrobiła do grilla, od tamtej pory robi już 3 albo 4 raz kombinując za każdym razem : a to więcej czosnku, a to z imbirem a to z alkoholem a to już nie wiem. Ja pozostanę przy 2 ząbkach czosnku i occie balsamicznym z Modeny.