Ciasto na strucle lub rogaliki, krucho-drożdżowe

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Tylko szukałaś, czy może już przetestowałaś? Ciekawa jestem wyników.
icon_smile.gif

Znudziło mi sie moje ucierane ciasto pod sliwki, chętnie zastosuję nowe.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ja mak zalewam wrzątkiem, potem przekręcam przez maszynkę, dodaję do smaku cukier, aromat, rodzynki, czasem miód i tyle. Niektórzy dodają jajko.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Beato, a ja dziś zrobiłam z tego ciasta rogaliki, tylko zamieniłam margaryne na masło. Cześć nadziałam marmolada różaną, część powidłami. Bardzo delikatne, smakowite ciasto. Wyszły 32 sztuki. Na pewno zrobię jeszcze strucle, bo jest naprawdę doskonałe.
anbetung.gif

Sini, to Twoje ciasto, to ja właśnie robiłam zawsze pod owoce, tylko troszkę więcej masła daję, a śmietany mniej. Jest świetne, ale ile można ...
icon_mrgreen.gif
To znaczy może mój mąż, a ja już nie.
icon_mrgreen.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Zula

Member
Kwi 30, 2006
623
0
0
Zrobiłam dzisiaj rogaliki z nadzieniem budyniowym
lecker.gif
posypane cukrem pudrem.

Ciasto jest bardzo przyjemne w obróbce i bardzo smaczne.
A i moje ciasto było baaardzo uparte, wypłynęło dopiero po dwóch godzinach.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Podnosze, bo czas.
Problem mialam ze znalezieniem.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
zdjęcia z pierwszego postu gdzieś zginęły, więc chociaż wstawię makowca robionego z tego ciasta:

makowiec.jpg
 

Załączniki

  • makowiec.jpg
    makowiec.jpg
    189.4 KB · Wyświetleń: 8

aneczka1984

Member
Maj 26, 2010
1
0
0
a ja mam takie pytanie czy do tego ciasta moga byc suche drozdze???bo tu gdzie mieszkam ciezko jest dostac zwylke drozdze w kostce szybciej dostane w suche
icon_smile.gif
Z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ I POZDRAWIAM
icon_smile.gif
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,383
837
113
A ja się cieszę, że mi się ten przepis nasunął przed oczy, hehe. Wlasnie szukałam jakiegoś prostego drożdżowego pod rabarbar i kruszonkę. Z pływającym ciastem miałam już do czynienia kilka lat temu, własnie na rogaliki, które wypiekałam namiętnie, ale zaczęłam widocznie robić coś nie tak, bo przestało wypływać.
Teraz myslę, że mu smaku nie ubędzie jak sie wyklei placek. Zreszta zobaczymy. Dzięki BeatkoSz, bedę trzymać się Twojego przepisu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
W tym roku miałam w planach wypróbować jakiś inny przepis na makowce, ale w końcu znów zrobiłam z tego swojego;
na zdjęciu z białym makiem ( trochę też widać z czarnym oraz z marcepanem i powidłami śliwkowymi):
strucla_001.jpg
 

Załączniki

  • strucla_001.jpg
    strucla_001.jpg
    93 KB · Wyświetleń: 7