Ciasto na strucle lub rogaliki, krucho-drożdżowe

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
To może od spodu podłóż coś, jakąć blaszkę dodatkową, albo folię aluminiową, to może nie będzie palić. Ja od kiedy piekę na pergaminie do pieczenia, to mniej mi się spody przypalają. A jak będą blade, to polukrować warto, będą ładniejsze.
 

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
haaa... nie spytałam o najważniejsze
icon_smile.gif
czy drożdże to tak wkruszyć czy zrobić zaczyn?

już podkładałam folię i papier i niestety
icon_sad.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Tak czytam od początku cały ten wątek i nie widzę żebym tu coś wspominała o Garbowie, ale tak, to ta miejscowość za Lublinem w stronę Warszawy.
 

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
No więc upiekłam z połowy porcji żeby szybciej było: zrobiłam 1 struclę a z reszty rogaliki.

Rogaliki pyszne choć niestety jak wcześniej wspominałam piekarnik nie rumieni no i, poza tym bladym kolorem nie wyglądały jak twoje Beatko, niestety. Nie były tak pięknie pękate (ale to zapewne wina moich nieumiejętności i... piekarnika?). Twoje są tak śliczniutkie rumiane i tak cudnie pękate.

Strucla niestety mi pękła
icon_sad.gif
znowu coś źle zrobiłam (może za cienko rozwałkowałam (jeszcze nie piekłam nigdy tego typu ciasta) no i jakoś tak ciasto nie urosło jak twoje.

Ale podsumowując: przepis super!
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Moje pierwsze makowce też nie wyglądały za ciekawie :mrgreen: , dopiero po kilku próbach doszłam do wprawy jak należy je zawijać w pergamin, na jakąś grubość wałkować ciasto, teraz wychodzą mi super, ale nie zrażałam się po pierwszym razie, bo ciasto jest rzeczywiście super i łatwe w przygotowaniu.
Cieszę się, że chociaż w smaku Ci odpowiadały
 

Aanita

Member
Wrz 13, 2004
1,056
0
36
Zrobiłam ciasto z 3/4 porcji. Przez ponad godzinę nie wypłynęło niestety
icon_sad.gif
. Nie lubię długo czekać, więc wzięłam się za robienie rogalików. Wyszły pyszne choć nie tak piękne jak Beaty. Ale jak mówi Beata - to dopiero pierwsza próba.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
:ugly:
a ja sie zastanawiałam jak oni w tych piekarniach UPIECZONE drożdżowe zawijaja w rolade :oops:

Beato, powiedz Ty mi jeszcze na jekiej grubości placki rozwałkowujesz
i jak długo zostawiasz do tego rosniecia po zwinieciu
Rogaliki to wiem, czy robisz raczej na oko.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
A ja tam napisałam w przepisie, że rozwałkowuję na gruboość ok. 0,5-1 cm. Zwykle się nad tym nie zastanawiam, metodą prób i błędów doszłam do tego jaka grubość mi najbardziej odpowiada. Z rośnięciem też różnie, zależy jakie drożdże są , jaka temp. w kuchni, ale wkładam do pieca tak mniej więcej po pół godzinie chyba, jak wypełnią prawie cały pergamin.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
odpowiadam na zadane w innym watku pytanie Beaty :wink:

zrobilam z jablkami i rodzynkami
raz kawalkami, a raz z tarkowanymi
w obu przypadkach mi peklo u podstawy
icon_sad.gif

przetestuje jeszcze z ciastem
bo zauwazylam ze jak wkladam bez wyrastania do zimnego piekarnika mniej peka a rosnie na te sama wielkosc
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Beatko, a masz przepis na mase makowa/farsz do tego? Nie wiem, jak wymierzyc, zeby bylo w sam raz. Ja robie farsz z 40dkg maku i nie wiem, czy nie za malo bedzie :roll:
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
ja na oko robię masę, ale 40 dag to wg mnie za mało będzie ale najwyżej jak Ci zabraknie, to możesz jakimiś powidłami resztę ciasta nadziać. Ja zrobię z ok. 75 dag, ale trochę maku biorę z tego do klusek. W tym roku zrobię chyba z całego kilograma, najwyżej mi zostanie.
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
a czy moglabym uzyc drozdzy suchych ?? i ile ?? wedlug przelicznikow wyszlo ze 3 lyzki suchych ?? czy to nie za duzo?? akurat swierzych nie ma :| a ciasto mam zamiar dzis robic
:dump: :cheers:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
na szklanke maki lyzeczke suchych
kilo maki to 6 szklanek czyli cos takiego.

Co do wyrastania i pieczenia makowca.
Mama piecze makowce drozdzowe w bardzo dlugich keksowkach.
Tez nie maja za bardzo mozliwosci rosnac wszerz ;)
 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
no to dzis upieklam z polowy porcji, wiem ze to sie nijak ma to swiatecznych strucli, ale znalazlam twoj przepis w segregatorze no i stwierdzilam ze czemu by nie. wyszly mi trzy, calkiem szczuple, nadzialam jablkami z rodzynkami. fajnie pachna, za jakis czas sprawdze efekt koncowy.
 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
hmmm, niby ciasto krucho-drożdżowe, a mnie wyszlo zwykle kruche. czy to wina tego, ze zamiast swiezych dalam sypkie drozdze? i jak dlugo trzeba czekac az zwiniete podrosna?

ale i tak pyszne byly. mniam.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
i to jest odpowiedz na moje pytanie

poszukuje placka krucho-drozdzowego pod sliwki