Mieszanki przyprawowe

myszka

Member
Gru 19, 2004
84
0
0
Uzywam rożne panierki do kurczaka,ale robie je na oko:
Oto one:
ziołowabułke tarta łaczymy z niewielka iloscią suszonych ziól/prowansalskie,tymianek,czaber/-do schabu i ryb
*z sezamem-miesko obtoczone w mące,zanurzone w roztrzepanym jajku posypujemy grubo ziarnami sezamu-do kotletów z drobiu i mielonego
*z platkami kukurydzianymi-jak wyzej tylko posypujemy miesko platkami kukurydzianymi,albo zgniatamy nieco platki i mieszamy z maka pszenną...do drobiu
*pikantna make pszenna mieszamy zkaszka kukurydziana w proporcji 1:1 i doprawiamy pikantna papryka w proszku,mieso przed obtoczeniem w tej panierce smarujemy ketchupem-do udek,skrzydelek z kurczaka,kotletow z karkówki
*migdałowa miesko obtoczone w mace ,zanurzone w roztrzepanym jajku polaczonym ze smietna slodką posypujemy platkami migdalowymi lub obranymi ze skórki i posiekanymi drobno migadalmi.-do kotletow z piersi kuczaka..
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Podnosze stary wątek (choc aktualny cały rok :mrgreen: ) bo szukam mieszanki do wieprzowinki. Macie moze coś takiego na składzie zeby natrzeć sobie karczek i nie przekopywać całego koszyka z przyprawami?
 
Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Wiesz, z gotowymi mieszankami jest różnie. Masz marynaty rozmaite np. Kamisu, Delecty, Podravki. Specjalne przyprawowe mieszanki.
A tak naprawdę do karczku wystarczy Ci kolendra, pieprz czarny, sól, trochę majeranku, Ziele angielskie, liść laurowy i czosnek. Z tego robisz mieszankę, nacierasz tym karczek i jest super.
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Ja własnie mysle o takiej gotowej ale mieszanej w domu. Miałam gdzies taka ale wygląda na to ze wyparowała i dopiero jak mi się skońćzyła w słoiczku to zauwazyłam :dump: Bardzo to było praktyczne jak nie ma czasu się bawic w dobieranie i poszukiwania pojedynczych...często oczywiście okazuje się ze czegos brak w szufadzie
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
Jutro sobie namieszam do kurczaka
icon_smile.gif
Fajny ten przepis i bez glutamianu którego ostatnio unikam
icon_smile.gif


A moja ulubiona to ta do kurczaka ala gyros z mniama - mam go z okresu kiedy jeszcze nie było abonamentu
icon_smile.gif
Też jutro mieszam
icon_smile.gif
dorka a mozesz wpisac ten przepis na ta mieszanke ala gyros tutaj :mrgreen:
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Sama sobie go zazdroszcze :wink: :wink:

A jakie ciasto robisz z duza iloscia sezamu? :mrgreen:
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
:mrgreen: to co kiedys robilyscie z chalwa i sezamem
a w tym sklepie to byly dwa rodzaje jedne byly czarne a drugie biale
jest jakas roznica smakowa??
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Roznica bardziej wizualna
icon_smile.gif

Chociaz czarny sezam ma troche wiecej goryczki i raczej nie polecam do slodkich wyrobow - lubie go w kuchni azjatyckiej, szczegolnie japonskiej
icon_smile.gif
 

dorka

Member
Wrz 17, 2004
1,305
0
0
Jutro sobie namieszam do kurczaka
icon_smile.gif
Fajny ten przepis i bez glutamianu którego ostatnio unikam
icon_smile.gif


A moja ulubiona to ta do kurczaka ala gyros z mniama - mam go z okresu kiedy jeszcze nie było abonamentu
icon_smile.gif
Też jutro mieszam
icon_smile.gif
dorka a mozesz wpisac ten przepis na ta mieszanke ala gyros tutaj :mrgreen:
Przykro mi to przepis z mniama chyba autorstwa Grzegorza , wpisując ten przepis tutaj naruszyłabym chyba prawa autorskie
icon_sad.gif
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Ciiiii... daj na priva.... Ciiiii :oops:
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
dziekuje Bajaderko :mrgreen:
 

cleopa

Member
Mar 19, 2008
168
0
0
Moze robicie takie swoje mieszanki (miksy) róznych przypraw??? Bedąc w Turcji cos takiego zrobil mi na poczekaniu pan na straganie i wyszlo mu rewelacyjnie ;)
icon_smile.gif
Tak sobie pomyslalam może Wy tez robicie ,moze sie podzielicie sekretem jakie i z czego????
gruebel_2.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0

cleopa

Member
Mar 19, 2008
168
0
0
Widzialam te wątki
icon_smile.gif
ale .... takie mniej "specjalistyczne" z bardziej "rodzimych " przypraw ????
zahnlos.gif
 

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
mieszanka wloska - poza marynowaniem/przyprawianiem moze byc uzyta do przygotowania sosu wloskiego

2 lyzki zwyklej soli
1 lyzka soli czosnkowej
1 lyzka cebuli w proszku
1 lyzka cukru (drobniejszy lepszy)
1/4 lyzeczki soli selerowej
2 lyzki oregano
1 lyzeczka pieprzu
1 lyzeczka bazylii
1 lyzka natki
1/4 lyzeczki tymianku

Wymieszac i przechowywac w szczelnie zamykanym pojemniku.

Do zrobienia sosu:
2 lyzki powyzszej mieszanki
2 lyzki wody
4 lyzki octu 5%
2/3 szkl oleju (mozna polaczyc z oliwa. sama oliwa zastygnie w lodowce)

Osobiscie pietruszke lubie dodawac swieza. Suszona kojarzy mi sie zapachem z sianem.

 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Pieprz ziołowy

Przepis ściągnięty od Kamisu, tzn. składniki z ich pieprzu ziołowego, proporcje moje
icon_smile.gif


- 3 łyżki kolendry
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyzka gorczycy
- 3 duże liście laurowe połamane na małe kawałki
- 1/4 łyżeczki chilli

Wszystko potraktować najlepiej młynkiem do kawy i wsypać do szczelnego słoiczka. Używać do mięsa mielonego i pieczeni wieprzowej lub wg uznania.