Faworki trydenckie
Nieco inna wersja faworków. Troszkę grubsze, ale równie dobre jak zwykłe przewijane faworki.
2 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1 jajko
15 ml wódki
2,5 dag masła
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, aby było elastyczne. Odstawić na godzinę, aby odpoczęło.
Rozwałkować na grubość 1-2 mm, wycinać nożem lub radełkiem prostokąty, przecinać jak faworki, ale nie przewijać.
Smażyć na dość głębokim tłuszczu, osączać na papierowym ręczniku. Posypać pudrem.
Nieco inna wersja faworków. Troszkę grubsze, ale równie dobre jak zwykłe przewijane faworki.
2 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1 jajko
15 ml wódki
2,5 dag masła
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, aby było elastyczne. Odstawić na godzinę, aby odpoczęło.
Rozwałkować na grubość 1-2 mm, wycinać nożem lub radełkiem prostokąty, przecinać jak faworki, ale nie przewijać.
Smażyć na dość głębokim tłuszczu, osączać na papierowym ręczniku. Posypać pudrem.