Faworki trydenckie

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Faworki trydenckie

Nieco inna wersja faworków. Troszkę grubsze, ale równie dobre jak zwykłe przewijane faworki.

2 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1 jajko
15 ml wódki
2,5 dag masła
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy
szczypta soli

olej do smażenia
cukier puder do posypania

Wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, aby było elastyczne. Odstawić na godzinę, aby odpoczęło.
Rozwałkować na grubość 1-2 mm, wycinać nożem lub radełkiem prostokąty, przecinać jak faworki, ale nie przewijać.
Smażyć na dość głębokim tłuszczu, osączać na papierowym ręczniku. Posypać pudrem.

_367069_n.jpg
 

jekusek

Member
Kwi 23, 2006
147
0
0
Piekłam tydzień temu te faworki są pyszne , chyba zrezygnuje z normalnych i teraz zawsze będę smażyła te . Dzięki Nutinko za wspaniały przepis . Radzę ciasto na te faworki wałkować dość grubo , bo wtedy są lepsze.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dziewczyny.... a jak opisałybyście smakową różnicę pomiędzy tymi, a 'normalnymi'?
icon_mrgreen.gif
Bardziej chrupiące, mniej, bardziej ciasteczkowe, mniej tłuste, czy cos innego?
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
W moim odczuciu, 'idą' w stronę pączków.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzieki za odpowiedz! Mam na nie ochotę dziś i chyba je zrobię
icon_mrgreen.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Że tak powiem... potwierdzam wasze spostrzeżenia. Jestem po smażeniu i po degustacji. Te grubsze faktycznie są lepsze - bardziej puchate i ciasteczkowe. Natomiast te cieńsze bardziej chrupiące
fiesgrins.gif


Ogólnie bardzo fajne. Szybko się robią, szybko smażą no i nie trzeba wywijać falbanek, co też czas oszczędza. Dzięki
cvety.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,668
2,967
113
Zrobiłam dziś. Jak robiłam kiedyś, to miałam zapamiętać, żeby nie dodawać proszku, czuję go na zębach.
icon_sad.gif

W sumie niezłe, ale wolę tradycyjne.
DSC00425_1.jpg
 

Załączniki

  • DSC00425_1.jpg
    DSC00425_1.jpg
    72.2 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator: