Pączki twarogowe
2 szklanki mąki
1 jajko
2,5 dag masła
10 dag sera twarogowego
2 łyżki śmietany
cukier waniliowy (16 g)
5 płaskich łyżek cukru (ok. 7 dag)
szczypta soli
rozczyn:
2 dag drożdży
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru
1/5 szklanki letniego mleka
olej do smażenia
cukier puder do obtoczenia
Sporządzić rozczyn, odstawić do podwojenia objętości. Twaróg przepuścić przez maszynkę albo rozgnieść porządnie widelcem, wymieszać wszystkie składniki z rozczynem, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
Zagnieść ponownie podsypując odrobiną mąki. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, odstawić do podrośnięcia na ok. pół godziny. Smażyć na głębokim tłuszczu po kilka naraz (muszą mieć miejsce na swobodne obracanie). Obtoczyć lub posypać pudrem.
Podawać z okazji i bez okazji.
2 szklanki mąki
1 jajko
2,5 dag masła
10 dag sera twarogowego
2 łyżki śmietany
cukier waniliowy (16 g)
5 płaskich łyżek cukru (ok. 7 dag)
szczypta soli
rozczyn:
2 dag drożdży
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru
1/5 szklanki letniego mleka
olej do smażenia
cukier puder do obtoczenia
Sporządzić rozczyn, odstawić do podwojenia objętości. Twaróg przepuścić przez maszynkę albo rozgnieść porządnie widelcem, wymieszać wszystkie składniki z rozczynem, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
Zagnieść ponownie podsypując odrobiną mąki. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, odstawić do podrośnięcia na ok. pół godziny. Smażyć na głębokim tłuszczu po kilka naraz (muszą mieć miejsce na swobodne obracanie). Obtoczyć lub posypać pudrem.
Podawać z okazji i bez okazji.
