Strucla makowa albo koperty makowe
CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 dag drożdży
1 1/2 szklanki mleka
20 dag masła
4 żółtka
szczypta soli
2 białka do posmarowania ciasta.
NADZIENIE:
40 dag maku
3/4 szklanki cukru
kilka łyżek miodu
5 dag masła
1 dag drożdży
2 białka
20 dag bakalii
aromat migdałowy
1. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć, zmielić trzy razy, ostatni raz z cukrem. W garnku roztopić masło, wsypać mak i smażyć kilka minut na małym ogniu. Dodać bakalie, miód, aromat i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
2. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do przesianej mąki dodać rozczyn, żółtka z cukrem, masło, ciepłe mleko, sól i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
3. Do ostudzonej masy makowej dodać ubite na pianę białka i drożdże rozrobione z odrobiną cukru, wymieszać.
4. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na małe kawałki, rozwałkować podsypując mąką, posmarować roztrzepanymi białkami (bez brzegów), nałożyć masę makową. Ciasto zwijać w trójkąty zlepiając brzegi palcami. Nie należy smarować brzegów trójkątów białkiem, żeby w czasie pieczenia mogły się lekko rozchylić.
5. Ułożyć na dużej formie wyłożonej pergaminem dość daleko od siebie.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Z podanych składników można również zrobić struclę. Należy wówczas rozwałkować całe ciasto na prostokąt, posmarować białkiem, nałożyć równo masę makową i zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Piec godzinę w podłużnej formie.
CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 dag drożdży
1 1/2 szklanki mleka
20 dag masła
4 żółtka
szczypta soli
2 białka do posmarowania ciasta.
NADZIENIE:
40 dag maku
3/4 szklanki cukru
kilka łyżek miodu
5 dag masła
1 dag drożdży
2 białka
20 dag bakalii
aromat migdałowy
1. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć, zmielić trzy razy, ostatni raz z cukrem. W garnku roztopić masło, wsypać mak i smażyć kilka minut na małym ogniu. Dodać bakalie, miód, aromat i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
2. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do przesianej mąki dodać rozczyn, żółtka z cukrem, masło, ciepłe mleko, sól i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
3. Do ostudzonej masy makowej dodać ubite na pianę białka i drożdże rozrobione z odrobiną cukru, wymieszać.
4. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na małe kawałki, rozwałkować podsypując mąką, posmarować roztrzepanymi białkami (bez brzegów), nałożyć masę makową. Ciasto zwijać w trójkąty zlepiając brzegi palcami. Nie należy smarować brzegów trójkątów białkiem, żeby w czasie pieczenia mogły się lekko rozchylić.
5. Ułożyć na dużej formie wyłożonej pergaminem dość daleko od siebie.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Z podanych składników można również zrobić struclę. Należy wówczas rozwałkować całe ciasto na prostokąt, posmarować białkiem, nałożyć równo masę makową i zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Piec godzinę w podłużnej formie.