Faworki Mamy
Kruchutkie, delikatne, rozpływają się w ustach. Trudno poprzestać na 10 za jednym razem.
składniki
6 żółtek
6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka spirytusu lub octu
60 dag mąki pszennej
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder do sypania
sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy resztę skladników i zagniatamy ciasto o konsystencji plasteliny. Wkladamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto na stolnicy, kroimy na paseczki. W każdym paseczku pośrodku robimy nacięcie wzdłuż a następnie przewlekamy przez nie jeden koniec paseczka.
Faworki smażymy w gorącym tłuszczu przez kilka minut na złoto.
Osączamy na ręczniku papierowym i pudrujemy. Przekładamy delikatnie na duży talerz.
Po takiej porcji idziemy na imprezę karnawałową spalić nadmiar kalorii.
Kruchutkie, delikatne, rozpływają się w ustach. Trudno poprzestać na 10 za jednym razem.
składniki
6 żółtek
6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka spirytusu lub octu
60 dag mąki pszennej
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder do sypania
sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy resztę skladników i zagniatamy ciasto o konsystencji plasteliny. Wkladamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto na stolnicy, kroimy na paseczki. W każdym paseczku pośrodku robimy nacięcie wzdłuż a następnie przewlekamy przez nie jeden koniec paseczka.
Faworki smażymy w gorącym tłuszczu przez kilka minut na złoto.
Osączamy na ręczniku papierowym i pudrujemy. Przekładamy delikatnie na duży talerz.
Po takiej porcji idziemy na imprezę karnawałową spalić nadmiar kalorii.