Pączki wg przepisu pani Bożeny Dykiel

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
A to moje paczki, niestety juz tylko zdjecie po nich pozostalo. A jeden nadgryziony
icon_biggrin.gif

3paczkiwgbdykiel6ii.jpg
Ło matko dla takich pączków dałabym się pokroić :mniam: :mrgreen: Ja z jednej strony chciałabym zrobić jak czytam i oglądam te Wasze pyszności ale boję się że się narobię i zchrzanię wszystko z braku odpowiedniej wiedzy na temat pączków Ale do tłustego czwartku jeszcze trochę czasu więc kto wie :lol:
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Nie schrzanisz, to naprawde nie jest trudne. Tak jak drozdzowki, tylko smazone
icon_biggrin.gif
Do tlustego czwartku, to juz bedziesz mistrzem paczkowania, zobaczysz :mrgreen:
 

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
Pączki są absolutnie rewelacyjne!!!!!!!!!!!!! Przepyszne, doskonały receptura!!! Skusiłam się na ten przepis bo jest dość prosty, szybki do zrobienia, nie trzeba czekac na wyrastanie ciasta. Generalnie poruszam się w kuchni dość szybko więc całość z wyrastaniem drożdży i smażeniem tych boskich pączków zajęła mi 2 godziny. Wyszło mi około 60 sztuk, z tym, ze ja nie lubię robić duzych pączków, takie małe są zgrabniejsze, wygodniej się je wcina. Zawsze formuję pączki odrywając na oko malutki kawałek ciasta, nakładam marmoladkę, zlepiam (a trzeba przyznac, ze to ciasto wspaniale sie lepi), toczę w dłoni kuleczkę i układam na stolnicy. Zanim wyrobię całosć pierwsze utoczone kulki są zwykle wyrośnięte, tak też było w tym przypadku. Mam też zdjęcią
icon_smile.gif

paczusie.jpg
paczusie2.jpg

Przyznaję, że sama zjadłam dzisiaj 12 tych cudownych pączków. Robiłam z marmoladą rózaną, niebo w buźce. Reszte zjadła rodzina. Jutro piekę z połowy porcji bo bede tylko ja i kuzynka. Chyba starczy30 sztuk na nas dwie?
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • paczusie.jpg
    paczusie.jpg
    54.4 KB · Wyświetleń: 2
  • paczusie2.jpg
    paczusie2.jpg
    73.6 KB · Wyświetleń: 2

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Woooow
Piekne !!!!!
Zdradz tajemnice, jak uzyskujesz ten cudowny 'bialy' pasek ? To jest 'obiekt' mego pozadania
icon_biggrin.gif
A przepis jest boski, wiem. Sama z kumpela tez z tej porcji zjadlysmy swego czasu po nascie sztuk.
icon_biggrin.gif
 

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Porownalam szybko przepisy i musze wam powiedziec, ze zajadam sie takimi paczkami od jakis 28 -30 lat, bo wg tego przepisu moja mama robi paczki. Rewelacja!!! pyszne i pulchne.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Kika ale piękności!
icon_eek.gif
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
JotHa @ 11 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=393240Woooow
Piekne !!!!!
Zdradz tajemnice, jak uzyskujesz ten cudowny 'bialy' pasek ? To jest 'obiekt' mego pozadania
icon_biggrin.gif
A przepis jest boski, wiem. Sama z kumpela tez z tej porcji zjadlysmy swego czasu po nascie sztuk.
icon_biggrin.gif
No właśnie, ten biały pasek to wydaje mi się, ze wychodzi kiedy smażymy pączki pod przykryciem. Ja smażę je na litrze ojelu w rondlu z pokrywką. Pączki sa małe i dość lekkie więc sobie swobodnie pływają. Zaraz po wrzuceniu daję pokrywkę na chwilkę i po obróceniu również. I takie są. Moje pierwsze pączki kilka lat temu też nie miały białej obwódki, dopiero odkąd smażę je pod przykryciem wyglądają jak te z cukierni. Pozdrowienia /kasia

Miło mi bardzo, ze usmażone przeze mnie pączki wyglądają dla Was smakowicie. Przysięgam, jak wyglądają tak smakują!
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Probowalam z pokrywka, ale mi takie piekne nie wychodz
cry_1.gif

Ale sie nie poddam !
baa.gif
 

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
Naprawdę polecam te pączki, wszyscy o nich chyba zapomnieli w Tłusty Czwartek, poza mną oczywiście.

paczki.jpg
 

Załączniki

  • paczki.jpg
    paczki.jpg
    90.2 KB · Wyświetleń: 2

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Zrobiłam te pączki wczoraj,żeby były na dzisiaj,i co mogę powiedzieć,że to moje pierwszy raz w życiu robione pączki i mimo,że nie lubię pączków,nie nie lubiłam do tej pory bo po kupnych jestem chora,może to alergia
icon_mrgreen.gif
w każdym bądż razie teraz będę próbować kolejne przepisy,żeby mieć porównanie,bo te są naprawdę dobre i nie pracochłonne,jedno co zrobiłam żle to nie turlałam ich tylko rozwałkowałam i wycinałam szklanką i tak zostawiłam do rośnięcia,i chyba dla tego miały trochę kosmiczne kształty,ale jak zwykle u mnie w domu nie ma to większego znaczenia bo moja rodzinka twierdzi,że to nie na wystawę tylko do jedzenia,wobec tego zero stresu związanego z brakiem umiejętności manualnych,kolej na kolejny przepis
 

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
I muszę dodać,że miałam problem ze smażeniem,działo się coś śmiesznego,a mianowicie niektórych pączków podczas smażenia nie mogłam przewrócić i w związku z tym musiałam je przytrzymywać,roboty trochę z tym było ale starałam sie nie wnerwiać
icon_mrgreen.gif
,miał już ktoś tak
gruebel_2.gif
icon_question.gif
,nie mówiąc o obwódce nie wiem jak to jest tylko niektóre ją miały
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
ja przewracalam je za pomoca 2 widelcow i nie mialam z tym zadnych problemow.
tylko moje wyszly tak kulkowato-plackowate, moze Twoje sa bardziej kulkowate, stad sie nie sluchaly ;)
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Pączki przewracam drewnianą wykałaczką do szaszłyków
icon_mrgreen.gif
 

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
Też upiekłam a raczej usmażyłam wczoraj, są naprawdę dobre, dzisiaj chyba zrobię powtórkę z rozrywki bo już wszystkie zjedzone. Pączki są jedne z najleprzych jakie
do tej pory robiłam, głównie chodzi mi na drugi dzieć (zaraz po usmażeniu to się nie da opisać), są nadal mięciutkie, bez oleju w środku i nadal są wyśmienite. Chyba w końcu znalazłam przepis na stałe do mojej pączkowej kuchni.
 

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
A to moje tegoroczne
icon_smile.gif
Mi ten przepis nie sprawia problemów, innego szukać już nie będę bo te pączki są naprawdę pyszne.
 

Załączniki

  • IMG_3783.jpg
    IMG_3783.jpg
    73.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_3786.jpg
    IMG_3786.jpg
    104.5 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_3790.jpg
    IMG_3790.jpg
    107.2 KB · Wyświetleń: 0