IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Żeberkowe mistrzostwo świata*
askahi
post 1 Jul 2006, 07:47
Post #1





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 24
Dołączył: 12-January 06
Skąd: poznan/honolulu
Użytkownik nr: 1.238



Witam wszystkich,

Po kilku próbach udało mi się w końcu osiągnąć żeberkowe mistrzostwo świata. Tytuł został obroniony już kilkukrotnie, więc śmiało zamieszczam przepisik icon_smile.gif

- żeberka wieprzowe (długie, krótkie - jakie będą) w ilości zależnej od liczby konsumujących
- piwo (byle jakie, nawet z amerykańskich "siurakiem" wychodza pyszne)- tyle, żeby przykryło żeberka (jeśli robicie hurtowo, można ciut dopełnić wodą)
- przyprawy (pieprze wszelkie ziarniste - zielony, czarny, pikantna mieszanka pieprzy; ziele angielskie, jałowiec jak macie, ziele angielskie, sól, pieprz czarny mielony)
- czosnek swieży

Do marynaty: miód, oliwa z oliwek, sos sojowy, sól, sos do BBQ, keczup

Proces przygotowawczy:

Żeberka porcjujemy jak nam wygodnie, soli i pieprzymy z lekka i układamy w garnku tak, by zajmowały jak najmniej powierzchni. Przyprawy w kulkach kruszymy łyżeczka o łyżeczkę, ziele rwiemy na kilka kawałków, czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na 4 części. Wrzucamy do garnka, zalewamy piwem, odstawiamy do lodówki na 1-7 dni (jak nam pasuje).


[Ja na 3 osobową porcję żeberek daję po 6 ziarek każdego pieprzu, 5 ziela angielskiego, 2 duże listki laurowe i 5 dużych ząbków czosnku. Jałowca nie daję, bo nie mam. Czasem wkruszam troszkę rozmarynu i tymianku, ale szczerze mówiąc nie trzeba.]


W którymś momencie przed grillowaniem czy pieczeniem podgotowujemy żeberka z naszej mieszaninie (szum wyrzucamy) i dajemy nieco przestygnąć.


[Jak mam dużo żeberek, to gotuję dwa razy - dzień przed planowanych grillem doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze 45 minut, następnego ranka doprowadzam do wrzenia i gotuję z 20 minut, a potem zostawiam do przestygnięcia na kuchence i idę do pracy.]



Przed grillowaniem bądź pieczeniem smaruję marynatą z wyżej wymienionych składników (+ nieco piwnego roztworu od gotowania). Proporcje są mniej więcej takie: duża łyżka miodu, tyle samo oliwy i odcedzonej piwnej mieszaniny, łyżeczka keczupu, łyżeczka sosu do barbeque, łyżeczka sojowego, trochę soli. Jak piekę, to wykładam na naoliwioną blachę, smaruję z góry, piekę ze 20 minut (długie żeberka) w 200 C, dosmarowując jeśli wyschna, po czym obracam, smaruje z drugiej strony i zapiekam jeszcze z 10 minut. Na grillu to samo, tylko bez blachy i krócej.

Smakują wybornie z sosikiem czosnkowym (serek homo, mleko, czosneczek, sól i pieprz do smaku), z pieczonymi ziemniaczkami i kukurydzką lub sałatka pomidorkową w stylu włoskim.

Życzę smacznego!!!

askahi <!--emoid:roll:--><!--endemo-->
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ANNEBLACK
post 5 Jul 2006, 14:26
Post #2


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 264
Dołączył: 23-November 05
Skąd: okolice Warszawy
Użytkownik nr: 1.001



Szkoda, że tak późno zauważyłam przepisik, bo w piątek imprezka i zdało by się cosik takiego. Chyba, że jeszcze gdzieś dzisiaj zdobędę żeberka to zrobię - bo zapowiada się znakomicie. Na pewno wypróbuję!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
askahi
post 5 Jul 2006, 19:03
Post #3





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 24
Dołączył: 12-January 06
Skąd: poznan/honolulu
Użytkownik nr: 1.238



...smacznego icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ANNEBLACK
post 10 Aug 2006, 20:10
Post #4


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 264
Dołączył: 23-November 05
Skąd: okolice Warszawy
Użytkownik nr: 1.001



Właśnie zalałam piwem, wstawiłam do lodówki i czekam na poniedziałkowego grilla - i się już doczekać nie mogę - mniam, mniam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ANNEBLACK
post 22 Aug 2006, 10:13
Post #5


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 264
Dołączył: 23-November 05
Skąd: okolice Warszawy
Użytkownik nr: 1.001



A więc zrobiłam i zjadłam - bardzo dobre!!! Następnym razem dosypię więcej soli i papryki ostrej (osobiste preferencje). Wyszły mieciutkie, rozpływajace się w ustach, małotłuste o dziwo - nawet wiecznie narzekający na żołądek teść zjadł 2 duże kawałki i chciał jeszcze (zdrowy indyk powędrował z powrotem do lodówki)

Polecam - ja zrobię jeszcze na pewno nie raz!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shark1513
post 28 Aug 2006, 11:18
Post #6





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 27
Dołączył: 23-August 06
Użytkownik nr: 2.181



Witam !
Chciałam zrobic te żeberka , ale ten przepis jest dla mnie za mało zrozumiały .
Czy te żeberka gotuje w tym wywarze z piwa ?. Potem wyjmuje i obtaczam w tej marynacie z miodu i piekę . Zgadza się ? Czy cos pomieszałam

P.S - przepraszam juz sie doczytałam icon_smile.gif

Ten post został edytowany przez shark1513: 28 Aug 2006, 11:20
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shark1513
post 30 Aug 2006, 09:06
Post #7





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 27
Dołączył: 23-August 06
Użytkownik nr: 2.181



CYTAT(shark1513 @ 28 Aug 2006, 12:18 ) *
Witam !
Chciałam zrobic te żeberka , ale ten przepis jest dla mnie za mało zrozumiały .
Czy te żeberka gotuje w tym wywarze z piwa ?. Potem wyjmuje i obtaczam w tej marynacie z miodu i piekę . Zgadza się ? Czy cos pomieszałam

P.S - przepraszam juz sie doczytałam icon_smile.gif

Wyszły przepyszne . Mąż zachwycony mniam.gif . Dziękuję za przepis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
askahi
post 21 Sep 2006, 06:42
Post #8





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 24
Dołączył: 12-January 06
Skąd: poznan/honolulu
Użytkownik nr: 1.238



CYTAT(shark1513 @ 29 Aug 2006, 22:06 ) *
Wyszły przepyszne . Mąż zachwycony mniam.gif . Dziękuję za przepis



Ciesze sie bardzo icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
europa112
post 24 Apr 2007, 19:57
Post #9


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.508
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Dortmund
Użytkownik nr: 140



Bardzo dobre i godne polecenia.
Jedyną modyfikacją jaką wprowadziłem, było to ,że podczas grylowania smarowałem żeberka marynatą bez miodu (zresztą bardzo obficie- dym leciał jak z lokomotywy) i dopiero pod sam koniec dodałem miodu - na jakieś 5 minut przed koncem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaka
post 17 May 2007, 15:19
Post #10


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.653
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 40



CYTAT(ANNEBLACK @ 22 Aug 2006, 09:13 ) *
A więc zrobiłam i zjadłam - bardzo dobre!!! Następnym razem dosypię więcej (...) papryki ostrej (osobiste preferencje). Wyszły mieciutkie, rozpływajace się w ustach, małotłuste o dziwo (...)


Podpisuję się pod tymi słowami. Tak stworzone żeberka są BARDZO smaczne!

Kilka moich uwag:
1. Jak już pisała Anneblack - więcej ostrości.
2. Robiłam je z ok. kilograma do marynaty zużyłam 1 piwo (miałam Okocim mocne). Przyprawy: pieprzu czarnego ok. 15 ziarenek, 3 ziarenka ziela, 1 duży liść laurowy, 3 duże ząbki czosnku, szczypta tymianku i rozmarynu. Piszę, bo może komuś się przyda... i mi w przyszłości, jak zgubię przepis icon_mrgreen.gif
3. Gotowałam je ok. 30 minut wieczorem na dzień przed planowanym grillowaniem (piątek). Zostawiłam na noc na kuchence. Rano gotowały się ok. 15 minut i znów sobie stygły na kuchence. Mieliśmy je wcinać w sobotę, ale plany nam sie pozmieniały i piekłam je w poniedziałek w piekarniku - stały od środowego popołudnia w lodówce.
4. Moje żeberka były bardzo ładne (czyt. mało tłuste) Z urodzenia jestem "niejadkiem tłustowym"- w tych żeberkach te małe ilości tłuszczu, które jednak były, w ogóle mi nie przeszkadzały (czyt. zjadłam je ze smakiem icon_smile.gif).

Askahi, dziękuję za pomoc. Wg mnie tytuł postu jest jak najbardziej właściwy mniam.gif

P.S. A przepis pójdzie w świat... Jestem pewna, że jak moi współbiesiadnicy spróbują tak przyrządzonych żeberek - poproszą o przepis...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
askahi
post 15 Jun 2007, 09:05
Post #11





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 24
Dołączył: 12-January 06
Skąd: poznan/honolulu
Użytkownik nr: 1.238



Ach, ale mi milo ;) Ja je wlasnie robie na weekendowego grilla i wpadlam sobie przypomniec, co ja tam takiego wlasciwie wrzucalam ;) Ale mnie polechtaliscie, az sie czuje doceniona ;) Dzieki bardzo, ciesze sie, ze wszystkim smakuje ;) : icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
spider523
post 3 Sep 2008, 12:36
Post #12


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 110
Dołączył: 11-November 07
Skąd: warszawa
Użytkownik nr: 6.211



podnoszę, żeby potem nie szukać - zaraz będę przygotowywać na sobotniego grila
Go to the top of the page
 
+Quote Post
spider523
post 7 Sep 2008, 20:24
Post #13


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 110
Dołączył: 11-November 07
Skąd: warszawa
Użytkownik nr: 6.211



były naprawde super - tylko troszkę więcej soli dam na drugi raz do żeberek, a do smarowidła mniej miodu, bo troszkę za słodkie wyszły. Poza tym bardzo dobre - mięciutkie i z fajnym posmakiem.
Polecam z czystym sumieniem
Go to the top of the page
 
+Quote Post
miszka52
post 30 Sep 2008, 21:47
Post #14


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.306
Dołączył: 29-October 06
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 2.555



No proszę, właśnie szukałam czegoś podobnego.... Zaraz wypróbuję. Bardzo ciekawy przepis...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ANNEBLACK
post 1 Jun 2009, 13:28
Post #15


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 264
Dołączył: 23-November 05
Skąd: okolice Warszawy
Użytkownik nr: 1.001



Kolejny raz będę robić - tylko żeberka muszę upolować i na urodziny mężusia będa jak znalazł - jak nie na grila to do piekarnika...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abbra
post 15 Jun 2009, 21:35
Post #16


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 302
Dołączył: 9-March 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 8.082



Robiłam w sobotę - miały być na grilla , ale deszcz padał , więc musieliśmy upiec je w piekarniku . Wyszły pychotkowe ! Super przepis lecker.gif


Załączone pliki
Załączony plik  _eberka1.jpg ( 53.83K ) Suma pobrań: 8
Załączony plik  _eberka5.jpg ( 67.26K ) Suma pobrań: 7
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 8 Jun 2011, 13:30
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 41.996
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



szukam i szukam
nie widzialam w spisie tresci zadnych zeberek.

teraz to je sobie wyszukam, jak juz skopiowalam nazwe icon_mrgreen.gif żeberka
Go to the top of the page
 
+Quote Post
spider523
post 27 Apr 2012, 15:51
Post #18


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 110
Dołączył: 11-November 07
Skąd: warszawa
Użytkownik nr: 6.211



podnoszę, bo pogoda ładna i grilla czas odpalić icon_smile.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
qd
post 13 Jun 2014, 15:15
Post #19


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.494
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



Podnosze, nabylam zeberka i szukalam przepisu! zaraz ide przyprawami posypac i piwem zalac:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yrsa
post 14 Jun 2014, 10:04
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 24.225
Dołączył: 3-January 09
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 13.254



W życiu nie robiłam żeberek, ale na te się chyba skuszę. O ile nie zapomnę...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 19th July 2019 - 02:57