Żeberkowe mistrzostwo świata*

askahi

Member
Sty 12, 2006
24
0
0
Witam wszystkich,

Po kilku próbach udało mi się w końcu osiągnąć żeberkowe mistrzostwo świata. Tytuł został obroniony już kilkukrotnie, więc śmiało zamieszczam przepisik
icon_smile.gif


- żeberka wieprzowe (długie, krótkie - jakie będą) w ilości zależnej od liczby konsumujących
- piwo (byle jakie, nawet z amerykańskich "siurakiem" wychodza pyszne)- tyle, żeby przykryło żeberka (jeśli robicie hurtowo, można ciut dopełnić wodą)
- przyprawy (pieprze wszelkie ziarniste - zielony, czarny, pikantna mieszanka pieprzy; ziele angielskie, jałowiec jak macie, ziele angielskie, sól, pieprz czarny mielony)
- czosnek swieży

Do marynaty: miód, oliwa z oliwek, sos sojowy, sól, sos do BBQ, keczup

Proces przygotowawczy:

Żeberka porcjujemy jak nam wygodnie, soli i pieprzymy z lekka i układamy w garnku tak, by zajmowały jak najmniej powierzchni. Przyprawy w kulkach kruszymy łyżeczka o łyżeczkę, ziele rwiemy na kilka kawałków, czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na 4 części. Wrzucamy do garnka, zalewamy piwem, odstawiamy do lodówki na 1-7 dni (jak nam pasuje).


[Ja na 3 osobową porcję żeberek daję po 6 ziarek każdego pieprzu, 5 ziela angielskiego, 2 duże listki laurowe i 5 dużych ząbków czosnku. Jałowca nie daję, bo nie mam. Czasem wkruszam troszkę rozmarynu i tymianku, ale szczerze mówiąc nie trzeba.]


W którymś momencie przed grillowaniem czy pieczeniem podgotowujemy żeberka z naszej mieszaninie (szum wyrzucamy) i dajemy nieco przestygnąć.


[Jak mam dużo żeberek, to gotuję dwa razy - dzień przed planowanych grillem doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze 45 minut, następnego ranka doprowadzam do wrzenia i gotuję z 20 minut, a potem zostawiam do przestygnięcia na kuchence i idę do pracy.]



Przed grillowaniem bądź pieczeniem smaruję marynatą z wyżej wymienionych składników (+ nieco piwnego roztworu od gotowania). Proporcje są mniej więcej takie: duża łyżka miodu, tyle samo oliwy i odcedzonej piwnej mieszaniny, łyżeczka keczupu, łyżeczka sosu do barbeque, łyżeczka sojowego, trochę soli. Jak piekę, to wykładam na naoliwioną blachę, smaruję z góry, piekę ze 20 minut (długie żeberka) w 200 C, dosmarowując jeśli wyschna, po czym obracam, smaruje z drugiej strony i zapiekam jeszcze z 10 minut. Na grillu to samo, tylko bez blachy i krócej.

Smakują wybornie z sosikiem czosnkowym (serek homo, mleko, czosneczek, sól i pieprz do smaku), z pieczonymi ziemniaczkami i kukurydzką lub sałatka pomidorkową w stylu włoskim.

Życzę smacznego!!!

askahi <!--emoid:roll:--><!--endemo-->
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ANNEBLACK

Member
Lis 23, 2005
264
0
0
A więc zrobiłam i zjadłam - bardzo dobre!!! Następnym razem dosypię więcej soli i papryki ostrej (osobiste preferencje). Wyszły mieciutkie, rozpływajace się w ustach, małotłuste o dziwo - nawet wiecznie narzekający na żołądek teść zjadł 2 duże kawałki i chciał jeszcze (zdrowy indyk powędrował z powrotem do lodówki)

Polecam - ja zrobię jeszcze na pewno nie raz!!!! :mrgreen:
 

shark1513

Member
Sie 23, 2006
27
0
0
Witam !
Chciałam zrobic te żeberka , ale ten przepis jest dla mnie za mało zrozumiały .
Czy te żeberka gotuje w tym wywarze z piwa ?. Potem wyjmuje i obtaczam w tej marynacie z miodu i piekę . Zgadza się ? Czy cos pomieszałam

P.S - przepraszam juz sie doczytałam
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

shark1513

Member
Sie 23, 2006
27
0
0
shark1513 @ 28 Aug 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=351512Witam !
Chciałam zrobic te żeberka , ale ten przepis jest dla mnie za mało zrozumiały .
Czy te żeberka gotuje w tym wywarze z piwa ?. Potem wyjmuje i obtaczam w tej marynacie z miodu i piekę . Zgadza się ? Czy cos pomieszałam

P.S - przepraszam juz sie doczytałam
icon_smile.gif
Wyszły przepyszne . Mąż zachwycony
mniam.gif
. Dziękuję za przepis
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Bardzo dobre i godne polecenia.
Jedyną modyfikacją jaką wprowadziłem, było to ,że podczas grylowania smarowałem żeberka marynatą bez miodu (zresztą bardzo obficie- dym leciał jak z lokomotywy) i dopiero pod sam koniec dodałem miodu - na jakieś 5 minut przed koncem.
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
ANNEBLACK @ 22 Aug 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=348300A więc zrobiłam i zjadłam - bardzo dobre!!! Następnym razem dosypię więcej (...) papryki ostrej (osobiste preferencje). Wyszły mieciutkie, rozpływajace się w ustach, małotłuste o dziwo (...)
Podpisuję się pod tymi słowami. Tak stworzone żeberka są BARDZO smaczne!

Kilka moich uwag:
1. Jak już pisała Anneblack - więcej ostrości.
2. Robiłam je z ok. kilograma do marynaty zużyłam 1 piwo (miałam Okocim mocne). Przyprawy: pieprzu czarnego ok. 15 ziarenek, 3 ziarenka ziela, 1 duży liść laurowy, 3 duże ząbki czosnku, szczypta tymianku i rozmarynu. Piszę, bo może komuś się przyda... i mi w przyszłości, jak zgubię przepis
icon_mrgreen.gif

3. Gotowałam je ok. 30 minut wieczorem na dzień przed planowanym grillowaniem (piątek). Zostawiłam na noc na kuchence. Rano gotowały się ok. 15 minut i znów sobie stygły na kuchence. Mieliśmy je wcinać w sobotę, ale plany nam sie pozmieniały i piekłam je w poniedziałek w piekarniku - stały od środowego popołudnia w lodówce.
4. Moje żeberka były bardzo ładne (czyt. mało tłuste) Z urodzenia jestem &quot;niejadkiem tłustowym&quot;- w tych żeberkach te małe ilości tłuszczu, które jednak były, w ogóle mi nie przeszkadzały (czyt. zjadłam je ze smakiem
icon_smile.gif
).

Askahi, dziękuję za pomoc. Wg mnie tytuł postu jest jak najbardziej właściwy
mniam.gif


P.S. A przepis pójdzie w świat... Jestem pewna, że jak moi współbiesiadnicy spróbują tak przyrządzonych żeberek - poproszą o przepis...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

askahi

Member
Sty 12, 2006
24
0
0
Ach, ale mi milo ;) Ja je wlasnie robie na weekendowego grilla i wpadlam sobie przypomniec, co ja tam takiego wlasciwie wrzucalam ;) Ale mnie polechtaliscie, az sie czuje doceniona ;) Dzieki bardzo, ciesze sie, ze wszystkim smakuje ;) :
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

spider523

Member
Lis 11, 2007
110
0
0
były naprawde super - tylko troszkę więcej soli dam na drugi raz do żeberek, a do smarowidła mniej miodu, bo troszkę za słodkie wyszły. Poza tym bardzo dobre - mięciutkie i z fajnym posmakiem.
Polecam z czystym sumieniem
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
No proszę, właśnie szukałam czegoś podobnego.... Zaraz wypróbuję. Bardzo ciekawy przepis...
 

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
0
16
Robiłam w sobotę - miały być na grilla , ale deszcz padał , więc musieliśmy upiec je w piekarniku . Wyszły pychotkowe ! Super przepis
lecker.gif


 

Załączniki

  • _eberka1.jpg
    _eberka1.jpg
    53.8 KB · Wyświetleń: 0
  • _eberka5.jpg
    _eberka5.jpg
    67.3 KB · Wyświetleń: 0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
szukam i szukam
nie widzialam w spisie tresci zadnych zeberek.

teraz to je sobie wyszukam, jak juz skopiowalam nazwe
icon_mrgreen.gif
żeberka
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Podnosze, nabylam zeberka i szukalam przepisu! zaraz ide przyprawami posypac i piwem zalac:)