- Gru 28, 2005
- 29,115
- 0
- 0
Składniki:
2 główki zielonej sałaty, 20 dkg świeżego ogórka, 15 dkg pomidorów, sok z cytryny, 15 dkg pomarańczy (1 sztuka), 4 łyżki oliwy lub oleju sojowego, kilka sztuk oliwek lub śliwek ze słodkiej marynaty, 6 łyżek posiekanego koperku, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, cukier, pieprz
Sałatę podzielić na listki, umyć, osaczyć, osuszyć. Pomidory, ogórki, pomarańczę umyć.
Olej lub oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i 2 łyżkami chłodnej, przegotowanej wody, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Przygotowaną zaprawę wymieszać z posiekanymi zielonymi dodatkami. Pomarańczę obrać ze skórki, pokrajać w słupki. Oliwki lub śliwki wydrylować, pokrajać.
Osuszoną sałatę ułożyć na salaterce, przekładając pokrajanymi w cząstki pomidorami, pomarańczą i oliwkami lub śliwkami, polać równomiernie przygotowania zaprawą. Ozdobić plasterkami ogórka pokrajanego wraz ze skórką.
2 główki zielonej sałaty, 20 dkg świeżego ogórka, 15 dkg pomidorów, sok z cytryny, 15 dkg pomarańczy (1 sztuka), 4 łyżki oliwy lub oleju sojowego, kilka sztuk oliwek lub śliwek ze słodkiej marynaty, 6 łyżek posiekanego koperku, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, cukier, pieprz
Sałatę podzielić na listki, umyć, osaczyć, osuszyć. Pomidory, ogórki, pomarańczę umyć.
Olej lub oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i 2 łyżkami chłodnej, przegotowanej wody, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Przygotowaną zaprawę wymieszać z posiekanymi zielonymi dodatkami. Pomarańczę obrać ze skórki, pokrajać w słupki. Oliwki lub śliwki wydrylować, pokrajać.
Osuszoną sałatę ułożyć na salaterce, przekładając pokrajanymi w cząstki pomidorami, pomarańczą i oliwkami lub śliwkami, polać równomiernie przygotowania zaprawą. Ozdobić plasterkami ogórka pokrajanego wraz ze skórką.