Kostki orzechowo-marcepanowe

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Anna, może poczekaj aż ostygnie? U mnie się nigdy nie kruszy, tzn. odrobinę jak to przy krojeniu ale kształt trzyma. Tym razem kroiłam zimną zupełnie i tylko brzegi trochę twardawe były ale kroiło się dobrze.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ono wychodzi dość lepiące ale po schłodzeniu w lodówce faktycznie trochę się kruszy. Ja rozwałkowuję bezpośrednio na papierze do pieczenia i dzięki temu mam placki w całości, a tam gdzie pęknie to zaklejam kawałkiem ciasta odciętym z brzegu bo zawsze jest za dużo z którejś strony.
Ale cieszę się że mimo trudności smakują
icon_smile.gif
 

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Wczoraj wieczorem u mnie w kuchni pachnialo nieziemsko, blogo, swiatecznie- pieklam kostki orzechowo- marcepanowe
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif


Wyszly przepyszne
cvety.gif

Dziuniu dziekuje za kolejny wspanialy przepis
cvety.gif
- dzieki Tobie i u mnie zrobilo sie swiatecznie ( a to nie takie latwe kiedy naokolo nikt nie obchodzi Bozego Narodzenia
icon_rolleyes.gif
)

P.S>U mnie to ciasto bylo troche klejace, ale dalo sie rozwalkowac, musialam tylko troche posklejac je w blaszce.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Nesiu, cieszę się bardzo że Tobie również kostki przypadły do gustu
icon_smile.gif

JotHa, tak jak Piegus napisała w puszce w chłodzie i w tajemnicy
icon_wink.gif
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
CYTATPołowę ciasta rozwałkować na blaszce 30x40 cm wysmarowanej masłem.
Mam blache 20x30 i glupie pytanie. Czy robiac z calej porcji bedzie OK, tzn czy nie uzyskam za wysokich poszczegolnych warstw ? Czy piec dwa razy ?
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Powiedzcie mi, jak Wy to robicie, ze tew porcje ciasta rozwalkowujecie na tak duza powierzchnie blachy ?!?!?!?

Z racji, ze posiadam forme mniejsza o polowe stwierdzialm, ze zrobie z polowy porcji. Jak latwo sie domyslec, ciasta bylo za malo. Zmienilam blaszke na wieksza keksowke... Coz... bede miala namiastke kostki
cry_1.gif


Przy okazji... jak i w czym mielicie migdaly ? Mialam co prawda juz w formie czesciowo mielonej, ale tak ladnie wszystko na pylek sie nie zmielilo. Szybciej zaczynalo wilgotniec i sie lepic.
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Ja migdały mielilam żyrafą, tzn. tą częścią pojemniczek + nóż. Czyli w sumie malakserem mozna powiedzieć.
Na pył też mi się nie udalo zmielić, ale to chyba bez znaczenia. Po utarciu masy marcepanowej, gdy już jest zwarta i klejąca - w ogóle nie widać, że migdaly są tyci tyci, a nie zupełnie gładkie.
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
posluchajcie - a taka maka migdalowa sie nada?
Teoretycznie powinny to byc zmielone migdaly i juz - na opakowaniu nie napisali nic, 200 gr tego jest... kurcze ale mam ochote na ta kostke!
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
CYTATJa migdały mielilam żyrafą, tzn. tą częścią pojemniczek + nóż.
Haaa... ja tez
icon_biggrin.gif
ale wstydzilam sie to napisac.
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif
poczatkowo czesc migdalow wylatywala w kolo. Ciekawe zjawisko, tym bardziej, ze okrywalam, recznikiem zyrafe....

Mielilam porcjami, ale w sumie mnie nie przeszkadzaja grudki. Nie wiem, czy nie przegielam dodajac cos takiego, jak migdalowy cukier waniliowy
icon_wink.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
JotHa robiłam z podwójnej porcji ciasta i wyszły mi dwie blachy 30x36 cm ale kostka jest niższa trochę niż na tym moim zdjęciu z poprzedniego roku.
Ciasto wałkuję bezpośrednio na papierze do pieczenia więc od razu widzę jaki ma mieć wymiar
icon_smile.gif
jak są dziury to zalepiam kawałkami co zawsze wyjdą poza papier
icon_smile.gif

Migdały mielę w malakserze chociaż w tym roku kupiłam w Lidlu od razu zmielone ale jeszcze poprawiłam bo nie były dokładnie zmielone
icon_smile.gif


Asika mąka migdałowa jak najbardziej się nada, do 200 g tej mąki dodaj 200 g cukru pudru, 1 białko i troszkę aromatu migdalowego lub parę zmielonych gorzkich migdałów jesli masz, jak masa będzie zbyt sucha to skrop jakimś alkoholem lub wodą a jak będzie zbyt lepka to dosyp trochę cukru i już
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
krop amaretto
bedzie po wlosku i tylko moze zyskac

icon_rolleyes.gif

po co ja tu w ogole wchodze
dump.gif
malo mi bylo prasowania zelazkiem pasty migdalowej o polnocy
dump.gif


mozna smarowac tylko zoltkiem? albo co zamiast smietany?
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Kermidt żółtko można z wodą rozmieszać, albo można w ogóle niczym nie smarować, będą po prostu matowe a nie błyszczące
icon_smile.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Czy ciasto po upieczeniu ma byc takie wilgotno lepkawe ?
Patrzac na Twoje Dziuniu kawaleczki, takie ladne, zwarte ... moje przypominaja Bajaderkowe z masa orzechowa - trudno odnalezc granice pomiedzy masa a ciastem.
Pewnie schrzanilam
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: