Deser rabarbarowy Nigelli Lawson

matylda

Member
Lip 5, 2006
222
0
16
Przepis ściągnięty z programu.Przyznam się, że jeszcze nie robiłam ale gdy kupie rabarbar to zrobie.

500 ml kremówki
1 kg rabarbaru
5 cukrów waniliowych ( 300 g)
Rabarbar pokroić w kostkę, ulożyć na blasze i przykryć folią aluminiową.
Piec ok. godziny w 180-200 st C. Odlać powstały sok (nie wylewać). Ubić śmietankę. Rabarbar przetrzeć przez sito, dodać do śmietanki. Odlany sok odparować w rondelku na małym ogniu, aż stanie się gęsty. Deser przełożyć do pucharków, polać sosem.


PS. Wydaje mi się że można zmieszać zwykły cukier z waniliowym.

Pozdrawiam.
 

blandine

Member
Paź 30, 2006
364
0
0
ja robiłam..wiele razy
jest to idealne połączenie niemiłosiernej słodkości bitej śmietany z kwaskowatością rabarbaru
mniam.gif

bita śmietana powoduje, że nie można zjeść tego dużo
ja robię przekładaniec i wygląda jak tiramisu
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
pyszne, polecam. Nie odlewalam sosu, wymieszalam po prostu zmiksowany rabarbar ze smietana, bomba