- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
1.Róża aromatyczna
25 dkg róży
1 kg cukru
1 dkg kwasku cytrynowego
0,5 l wody
Świeżo zerwaną różę oczyścić z żółtych koniuszków.Obcinając je nożyczkami, oczyścić również z nadpsutych listków i żółtego pyłku; zważyć, wziąć cztery razy tyle cukru. Posypać różę kwaskiem cytrynowym, ,przemielić palcami, aż puści sok, wcisnąć do szklanki, pozostawić do następnego dnia.
Zagotować cukier z wodą i do rzadkiego syropu wsypywać różę, gotować aż syrop zgęstnieje ( U mnie 1 godzina i 20 minut). Natychmiast wlać do słoiczka i zakręcić.
Klasyczne konfitury robi się nie za jednym razem, ale podgrzewając je trzy razy (zainteresowanych posyłam do wątku "Konfitury z truskawek"
Róża taka zachowuje doskonały zapach, nadaje się zwłaszcza do pączków i ciast
2. Róża tarta
10 dkg róży
50 dkg cukru
1 dkg kwasku cytrynowego
Oczyszczoną różę włożyć do kamiennej miski z cukrem i kwaskiem cytrynowym.Ucierać wałkiem na gładką masę, po czym włożyć do słoja do dalszego użytku.
3. Konfitura i sok z róży
0,5 kg listków różanych
1 l wody
3 dkg kwasku cytrynowego
1 kg cukru
Oczyścić różane listki, napakować nimi słój,wlać 1 l gorącej wody, włożyć 3 dkg kwasku cytrynowego, wymieszać i pozostawić pod przykryciem 24 godziny, po czym wlać czysty płyn do rondla, wycisnąć różę,dodać 1 kg cukru i gotować 10 - 15 minut.Ostudzony sok wlać do butelek.
Na konfiturę zagotować 1,5 kg cukru z 3 szklankami wody, włożyć różane listki, gotować, aż syrop zgęstnieje, a róża stanie się przejrzysta, pod koniec można dodać kwasku lub soku cytrynowgo.
(Maria Dislowska - Jak gotować)
25 dkg róży
1 kg cukru
1 dkg kwasku cytrynowego
0,5 l wody
Świeżo zerwaną różę oczyścić z żółtych koniuszków.Obcinając je nożyczkami, oczyścić również z nadpsutych listków i żółtego pyłku; zważyć, wziąć cztery razy tyle cukru. Posypać różę kwaskiem cytrynowym, ,przemielić palcami, aż puści sok, wcisnąć do szklanki, pozostawić do następnego dnia.
Zagotować cukier z wodą i do rzadkiego syropu wsypywać różę, gotować aż syrop zgęstnieje ( U mnie 1 godzina i 20 minut). Natychmiast wlać do słoiczka i zakręcić.
Klasyczne konfitury robi się nie za jednym razem, ale podgrzewając je trzy razy (zainteresowanych posyłam do wątku "Konfitury z truskawek"
Róża taka zachowuje doskonały zapach, nadaje się zwłaszcza do pączków i ciast
2. Róża tarta
10 dkg róży
50 dkg cukru
1 dkg kwasku cytrynowego
Oczyszczoną różę włożyć do kamiennej miski z cukrem i kwaskiem cytrynowym.Ucierać wałkiem na gładką masę, po czym włożyć do słoja do dalszego użytku.
3. Konfitura i sok z róży
0,5 kg listków różanych
1 l wody
3 dkg kwasku cytrynowego
1 kg cukru
Oczyścić różane listki, napakować nimi słój,wlać 1 l gorącej wody, włożyć 3 dkg kwasku cytrynowego, wymieszać i pozostawić pod przykryciem 24 godziny, po czym wlać czysty płyn do rondla, wycisnąć różę,dodać 1 kg cukru i gotować 10 - 15 minut.Ostudzony sok wlać do butelek.
Na konfiturę zagotować 1,5 kg cukru z 3 szklankami wody, włożyć różane listki, gotować, aż syrop zgęstnieje, a róża stanie się przejrzysta, pod koniec można dodać kwasku lub soku cytrynowgo.
(Maria Dislowska - Jak gotować)
Ostatnią edycję dokonał moderator: