- Lip 5, 2006
- 222
- 0
- 16
Podam przepis na surówkę obiadową z białej kapusty ale co do składników.... zawsze robię na "oko".Podam tak mniej więcej, ale i tak radzę pod koniec sprawdzić smak i pododawać składniki od siebie.
Suróweczka jest znakomita do schabowego, piersi z kurczaka czy rybki smażonej do tego ziemniaczki, frytki lub kluski śląskie
mmmm.... pycha.
skł.:
kapusta biała pół główki
cebula 1 mała
marchewka 1 sztuka
oliwa lub dobrej jakości olej ok. 2 łyżki
sok z cytryny lub tzw "cytrynka" 1 łyżeczka
wegeta 1 łyżka
pieprz 1 łyżka
cukier 1 łyżka
musztarda (łagodna) 1 łyżka
pietruszka zielona dużo bo to przecież wit C
Kapustę zetrzeć na specjalnej tarce lub poszatkować drobno nożem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i startą na grubych oczkach marchew - trochę pognieść rękami, przykryć i wstawić do lodówki.
Dodać wszystkie składniki oprócz pietruszki. Dobrze wymieszać gniotąc rękami. Na koniec dodać pokrojoną pietruszkę.
Ewentualnie poprawić w smaku, np gdy jest zbyt słodkie, dodać pieprz czy musztardę.
Smacznego.
Suróweczka jest znakomita do schabowego, piersi z kurczaka czy rybki smażonej do tego ziemniaczki, frytki lub kluski śląskie

skł.:
kapusta biała pół główki
cebula 1 mała
marchewka 1 sztuka
oliwa lub dobrej jakości olej ok. 2 łyżki
sok z cytryny lub tzw "cytrynka" 1 łyżeczka
wegeta 1 łyżka
pieprz 1 łyżka
cukier 1 łyżka
musztarda (łagodna) 1 łyżka
pietruszka zielona dużo bo to przecież wit C

Kapustę zetrzeć na specjalnej tarce lub poszatkować drobno nożem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i startą na grubych oczkach marchew - trochę pognieść rękami, przykryć i wstawić do lodówki.
Dodać wszystkie składniki oprócz pietruszki. Dobrze wymieszać gniotąc rękami. Na koniec dodać pokrojoną pietruszkę.
Ewentualnie poprawić w smaku, np gdy jest zbyt słodkie, dodać pieprz czy musztardę.
Smacznego.