Surówka szwedzka

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Jadłam cos takiego nad jeziorem i przerobiłam po swojemu

1/2 główki malej młodej kapusty
3 duże kiszone ogórki
1 cebulka nieduża
2-3 łyżki oleju
łyżeczka ostrej musztardy
sól

ewentualnie 1/2 kwaśnego jabłka
lub 1 puszka tuńczyka

Kapustę poszatkować bardzo drobno, nie tylko na paseczki ale i potem pokroić je w poprzek, ogórki i cebulę w kosteczkę i wymieszać. Dodać resztę składników i porządnie wymieszać. Odstawić do lodówki na jakieś pół godzinki. Można dorzucić drobniutko pokrojone jabłko, ja osobiście uwielbiam wersję z tuńczykiem.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zrobiłam, bardzo smaczna. (wersja bez tuńczyka, bo do obiadu)
Dodałam szczyptę cukru, co IMO b. pozytywnie wpływa na smak.
Super sałateczka
daumen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
mniam.gif


S4020907.jpg
 

Załączniki

  • S4020907.jpg
    S4020907.jpg
    832.4 KB · Wyświetleń: 3

akata

Member
Lis 19, 2005
48
0
0
Paulinka @ 8 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=645895Ojeju, ciesze sie, nie sądziłam że kogoś to zainteresuje
dance.gif
Paulinko, ja zrobiłam na dziś, ale obiad przed nami. Dodałam więcej musztardy, ponieważ ją uwielbiamy. Zamiast soli zmieliłam (wmieliłam?) nieco pieprzu kolorowego. Po wymieszaniu i obowiązkowym oblizaniu łyżki
icon_redface.gif
, jeszcze przed wstawieniem do lodówki doszłam do wniosku, że pokocham ją miłością wierną. Dziękuję.
icon_exclaim.gif