Orzeżwiający napój agrestowy*

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36
Nie wiedziałam gdzie go dać -więc jakby co to proszę przesunąć

40 dag dojrzałego ale dość twardego agrestu
2 średniej wielkości kwaskowate jabłka
kieliszek syropu miętowego
cytryna
cukier do smaku
listki mięty lub melisy do dekoracji


Agrest przebrać, dokładnie opłukać z zimnej wodzie, osączyć na sicie,oberwać szypułki i ogonki <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo-->
Jabłka starannie umyć, nie obierać ze skórki , pokroić na cząstki,usunąć gniazda nasienne.
Cytrynę wyszorować,sparzyć wrzątkiem,zdjąć spiralnie skórkę.
Wgarnku zagotować 1 l wody, na wrzątek wrzucić owoce,zagotować,zestawić z ognia,wrzucić skórkę z cytryny, pozostawić na 30 minut pod przykryciem.
Napój wymieszać z syropem miętowym, ewentualnie dosłodzić do smaku,ostudzić.
Rozlać do pucharków, dodać kostki lodu, podawać udekorowanymi listkami mięty.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36
No więc tak ja dodaję naprawdę twarde sztuki,nie sparzam wrzątkiem tylko gorącą wodą no i szybko płuczę -wyłamałam się trochę bo rzeczywiście za pierwszym razem efekt by podobny jak u Ciebie - acha gotuję też bardzo króciutko i wtedy jest oki -robię to po prostu szybko i trochę oszukuję ;)

a agrest mam swój :mrgreen: