Meksykanski sos czekoladowy*

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Czekolada i cynamon to w Meksyku para nierozlaczna, a rozpuszczenie czekolady w kawie jeszcze wydobywa jej rozkoszny smak. Pyszny dodatek do deserow i lodow (zwlaszcza Lodow kawowo-cynamonowych z Dzikiego Zachodu). Przepis pochodzi z ksiazki "Southwest - The Beautiful Cookbook".

250g gorzkiej lub polgorzkiej czekolady mozliwie najlepszej jakosci, polamanej na kawalki
1/4 szkl swiezo zaparzonej goracej kawy
1/2 szkl smietany kremowki
1/4 lyzeczki cynamonu w proszku

Rozpuszczamy czekolade w goracej kawie na malenkim ogniu lub w mikrofalowce, dodajemy smietanke i cynamon i ubijamy trzepaczka, az sos bedzie gladki i lsniacy.

Podajemy cieply z ulubionym deserem. Mozna przechowywac w lodowce do tygodnia. Z przepisu wychodzi ok. 375ml sosu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: