Ciasto na pizze

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Mikser:
Wlac make do miski, dodac cukier, sol, maslo i oliwke i wymieszac az cukier i sol sie rozpuscza. Dodac zakwas i make i wyrabiac az ciasto bedzie miekkie ale nie klejace, okolo 8 minut.
Witam,
wiem ze troche glupie, ale nie chodzilo czasami o wode :zwinker000: bo jestem troche zirytowana. :roll:

Pozdrawiam
icon_smile.gif
Poprawione. Przykro mi, ze cie to zirytowalo.

sha - zamiast miody mozna uzyc cukru
icon_smile.gif
A make kukurydziana pomin, nic sie nie stanie...
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Co królewskie to trzeba oddać królowi. Nawet bez tego dzielenia na prace wieczorne i poranne . Super!!!
mniam.gif
 

katarzynar

Member
Lut 28, 2007
1
0
0
Hej ciasto mi rośnie od rana i nie mogę się doczekać kiedy będę mogła zjeść moją pizzę.... Takiego strasznego smaka mi zrobiłyście
icon_biggrin.gif
Robię ze świeżych drożdży, mam nadzieję, że się uda
icon_biggrin.gif
Dam znać o efektach

Hej ciasto mi rośnie od rana i nie mogę się doczekać kiedy będę mogła zjeść moją pizzę.... Takiego strasznego smaka mi zrobiłyście
icon_biggrin.gif
Robię ze świeżych drożdży, mam nadzieję, że się uda
icon_biggrin.gif
Dam znać o efektach
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Chyba juz kiedys robilam te pizze, ale nie pamietam. Dzisiaj zjedlismy z wielkim smakiem. Jest pyszna, ale mysle, ze moznaby dac mniej drozdzy np 1/2 lub nawet 1/4 lyzeczki. Pizze robilam kolo 18 i musialam ja odgazowywac 3 razy.
icon_biggrin.gif
No i goopia zrobilam jedna wielka i jednak za gruba dla nas, chociaz wolimy grubsze ciasto. Aha, byl to rowniez chrzest mojego nowego kamienia (nie liczac chleba rano) pizzowego i nie ma porownania, jak mogla mi smakowac pizza z blachy.
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Witam,

a jakie należałoby zachować proporcje, jeśli tą pizzę chciałabym zrobić z zakwasu długoterminowego?

Dzięki z góry za pomoc.
anbetung.gif
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Pytanie moje bedzie pewnie dla wielu smieszne. Nigdy nie robilam pizzy i zwyczajnie nie wiem.
Czy "ozdobniki" kladzie sie na surowe ciasto czy nalezy ciasto wczesniej podpiec. Cos piszecie o smarowaniu ciasta olejem.
Czy mpge tak lopatologicznie w punktach co dalej po wyrobieniu ciasta, by zjesc swoja pizze?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,345
3,596
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Joanna @ 8 Jan 2017 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1619811Sioniu, wszelkie dodatki układa się na surowym cieście. Można je posmarować olejem, wtedy łatwiej się rozciąga. Zazwyczaj stosuje się też cienką warstwę sosu, pomidorowego lub białego.
Przepisy na nie masz w tym samym dziale, co ten przepis, np. takie:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8505
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=9590
Joanno,
dziekuje, doucze sie. Milego dnia