PRZEPIS
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 35 min.
Trudność: bardzo łatwy
Składniki na 8 porcji
225 g masła (175g ciasto; 50g polewa)
4 jajka
0,5 l cukru
2 łyżeczki cukru waniljowego
0,5 szklanki (1 dl) kakao
1/2 łyżeczki soli
1,5 szklanki (3dl) maki pszennej
50 g ciemnej, gorzkiej czekolady na polewe
Kladkaka to jedno z najbardziej popularnych ciast w Szwecji. Latwe do zrobienia a poza tym pyszne Temperatura pieczenia podaje dla piekarnika elektrycznego. Wymiary formy: średnica ok.28 cm. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni C; formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bulką. Topimy maslo (175 g) i odstawiamy na chwilkę do przesudzenia.Ubijamy cukier i jajka, następnie dodajemy cukier waniljowy, kakao, sól i mąkę; miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji; na końcu stopniowo wlewamy masło, miksujemy.Masę przelewamy do formy i pieczemy przez ok.35 min. na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu ciasto ma być twarde na brzegach i dość “luźne” , ciągnące się w środku. Gotowe ciasto odstawiamy na bok do ostygnięcia i przygotowujemy polewę, z masła (50 g) i czekolady. Topimy je razem na małym ogniu, mieszamy i rozsmarowujemy na wierzchu wystudzonego już ciasta.Podajemy z owocami (truskawki, porzeczki) i ew. bita śmietana.
Ja podałam z bitą śmietaną i malinami oczywiście nie poczekalam na ostygnięcie jak zawsze i zjadłam ciepłe