Kladkaka

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
_618631_n.jpg

PRZEPIS
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 35 min.
Trudność: bardzo łatwy
Składniki na 8 porcji
225 g masła (175g ciasto; 50g polewa)
4 jajka
0,5 l cukru
2 łyżeczki cukru waniljowego
0,5 szklanki (1 dl) kakao
1/2 łyżeczki soli
1,5 szklanki (3dl) maki pszennej
50 g ciemnej, gorzkiej czekolady na polewe
Kladkaka to jedno z najbardziej popularnych ciast w Szwecji. Latwe do zrobienia a poza tym pyszne :)Temperatura pieczenia podaje dla piekarnika elektrycznego. Wymiary formy: średnica ok.28 cm. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni C; formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bulką. Topimy maslo (175 g) i odstawiamy na chwilkę do przesudzenia.Ubijamy cukier i jajka, następnie dodajemy cukier waniljowy, kakao, sól i mąkę; miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji; na końcu stopniowo wlewamy masło, miksujemy.Masę przelewamy do formy i pieczemy przez ok.35 min. na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu ciasto ma być twarde na brzegach i dość “luźne” , ciągnące się w środku. Gotowe ciasto odstawiamy na bok do ostygnięcia i przygotowujemy polewę, z masła (50 g) i czekolady. Topimy je razem na małym ogniu, mieszamy i rozsmarowujemy na wierzchu wystudzonego już ciasta.Podajemy z owocami (truskawki, porzeczki) i ew. bita śmietana.
Ja podałam z bitą śmietaną i malinami :mrgreen: oczywiście nie poczekalam na ostygnięcie jak zawsze i zjadłam ciepłe :mrgreen:
 

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
robilam w foremce o srednicy 26 cm i z mniej wiecej polowy skladnikow, podanych w Twoim przepisie.. no a wyszlo jak widac:)

az zmierzylam srednio ma 17 mm wysokosci
 

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Zrobiłam po raz drugi. Tym razem przed pieczeniem posypałam kawałkami gorzkiej czekolady i lekko je "powciskałam" w ciasto. Rewelacja! Wilgotny, lekko ciągnący przeczekoladowy deser.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Hm...chyba się skuszę :mrgreen: Lubię kakaowe ciasta ;)

½ - to oczywiście jest 1/2? :lol:
 

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Hm...chyba się skuszę :mrgreen: Lubię kakaowe ciasta ;)
szczerze Ci to ciacho polecam. Ono takie kakaowo-troche bardziej czekoladowe jest
icon_smile.gif
Poza tym jest super wiglotne, cięzkie, trochę nawet ciągnące się, mniam!

no i ja robie wg proporcji z linku, ktory podalam (robię w żaroodpornej formie do tart o średnicy 26 cm)
moje proporcje:
100 g masła
2 1/2 dl cukru pudru
2 jajka
1 1/2 dl mąki
4 łyżki kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli

Zawsze mam problemy z odmierzaniem tych dl
icon_razz.gif
To pierwsze ciasto, które zrobiłam (widoczne na zdjęciu) nie wyszło mi tak jak trzeba - dałam za dużo mąki, było zbyt zbite.
smaaacznego
icon_smile.gif
 

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
ja teoretycznie tez mam miarkę :lol:
a przepis ten, który podałam to oczywiście nie jest coś innego niż przepis autorki wątku, tylko proporcja na mniejsze ciacho. Koniecznie zdja relacje jak wyszło pieczenie :*
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
roggie - oczywiście, choć nie obiecuję, że dziś ;) - bo gofry dziś już jadłam. Ale ze mną nigdy nie wiadomo... :mrgreen:
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
No dobra... zrobiłam
Ale z tego przepisu :
http://goulvench.free.fr/recipe.php?id=53&...+Chocolate+Cake bo przestraszyłam sie tego cukru.
Zrobiłam z podwójnej porcji i jest arcyczekoladowe!! Wyśmienite!! Cudowne!!
Zdaję sobie sprawę że nie każdemu przypadnie do gustu, ale ja tak strasznie uwielbiam czekolade że nie mogło mi nie zasmakować.

Jak się dowiem co z tym cukrem zrobie też z tego przepisu więc wrzucam do ulubionych
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Pimpek - a jakie wyszło w przekroju? Mokre, czy suche (nadal szukam ciasta dla malgosi) ;)
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
A dla małgosi miałoby być suche czy mokre? Bo to wyszło raczej suche, chociaż ja piekłam dłużej niż w tym przepisie. Po wskazanym czasie było całkiem mokre więc stwierdziłam że jeszcze potrzymam w piekarniku. Mam wrażenie że trzeba by czatować i pewnie jak wyjmiesz w odpowiednim momencie to będzie wilgotne.