warzywa z woka z sosem mango

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
lekkie, kolorowe i pyszne danko


250g ryzu basmati
1/2 lyzeczki soli morskiej
4 lyzki olejuz sezamowego
3 zabki czosnku w kawaleczki
3 szalotki w osemki
2 marchewki w cienkie slupki
2 cukinie w polplasterki
2 czerwone papryki w paski
4 krazki ananasa w kawalki
2 lyzki sosu sojowego
1/2 lyzki maki kartoflanej(ja dalam mniej)
szczypta ziela angielskiego mielonego

sos mango
jeden dojrzaly owoc mango(akurat mi sie pyszny, soczysty udal)
1 cytryna-sok z niej
szczypta imbiru w proszku
1 lyzeczka kolendry
1/2 lyzeczki proszku chili
1/2 lyzeczki soli morskiej(dalam mniej)
3 lyzeczki cukru brazowego(dalam dwie)
50g pokruszonych nerkowcow



ryz wyplukac, namoczyc w 500ml wody przez 30 minut, zagotowac, dodac sol i gotowac okolo 15 minut

warzywa- w woku rozgrzac olej, wrzucic szalotki i czosnek, krotko przysmazyc
dodac marchewke, cukinie, papryke i smazyc ok.5-10 minut mieszajac
dodac kawalki ananasa
sos sojowy wymieszac z maka kartoflana i zielem angielskim, zalac tym warzywa, krotko "zagotowac"

sos mango owoc mango obrac pokroic na bardzo male kosteczki
dodac pozostale skladniki, wymieszac

smaczenego!

2708.jpg

2707.jpg
 

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
podciągam bo mi się przypomniało a akurat większość składników w domu mam. To może po świętach...