Potrzebujemy:
2 duze bakłażany
2 duże cebule
3 ząbki czosnku (solidne)
puszka ciecierzycy (w oryginale suszona, którą się gotuje, ale mam złe doswiadczenia z suszoną ciecierzycą)
puszka posiekanych pomidorów
1 łyżeczka kuminu (nie kminku
)
1 łyżeczka mielonej kolendry
0,5 łyżeczki cynamonu
ostra i słodka papryka
sól, pieprz
szczypta cukru dla złamania smaku pomidorów
oliwa
Bakłażana kroimy w dużą kostkę, solimy i odstawiamy na sicie na pół godziny. W tym czasie siekamy cebulę i czosnek, osączamy ciecierzycę, przygotowujemy przyprawy.
Cebulę i czosnek smażymy na oliwie aż zmiękną. Spoconego bakłażana płuczemy i osączamy. Do cebuli dodajemy przyprawy, chwilę smażymy razem, po czym dorzucamy bakłażana i dokładnie mieszamy, aby przeszedł smakiem cebuli i przypraw. Dusimy 5 minut, dodajemy pomidory i ciecierzyce, sól, pieprz, szczyptę cukru oraz paprykę do smaku (w zależności od tego czy lubimy bardziej czy mniej ostro) i dusimy razem około 20 minut. Sprawdzamy czy danie jest dobrze doprawione i serwujemy z białym ryżem. Wierzch można posypać usmażoną na chrupko cebulką pokrojoną w pierścionki (razem z dodatkowym ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki).
Bardzo smaczne i aromatyczne, z arabską nutą
2 duze bakłażany
2 duże cebule
3 ząbki czosnku (solidne)
puszka ciecierzycy (w oryginale suszona, którą się gotuje, ale mam złe doswiadczenia z suszoną ciecierzycą)
puszka posiekanych pomidorów
1 łyżeczka kuminu (nie kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry
0,5 łyżeczki cynamonu
ostra i słodka papryka
sól, pieprz
szczypta cukru dla złamania smaku pomidorów
oliwa
Bakłażana kroimy w dużą kostkę, solimy i odstawiamy na sicie na pół godziny. W tym czasie siekamy cebulę i czosnek, osączamy ciecierzycę, przygotowujemy przyprawy.
Cebulę i czosnek smażymy na oliwie aż zmiękną. Spoconego bakłażana płuczemy i osączamy. Do cebuli dodajemy przyprawy, chwilę smażymy razem, po czym dorzucamy bakłażana i dokładnie mieszamy, aby przeszedł smakiem cebuli i przypraw. Dusimy 5 minut, dodajemy pomidory i ciecierzyce, sól, pieprz, szczyptę cukru oraz paprykę do smaku (w zależności od tego czy lubimy bardziej czy mniej ostro) i dusimy razem około 20 minut. Sprawdzamy czy danie jest dobrze doprawione i serwujemy z białym ryżem. Wierzch można posypać usmażoną na chrupko cebulką pokrojoną w pierścionki (razem z dodatkowym ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki).
Bardzo smaczne i aromatyczne, z arabską nutą